Επιστημονική συνάντηση για την Άρτα

IMART ARTA1

IMART ARTA1

Το ΤΕΙ Ηπείρου συνδιοργανώνει με τον Δήμο Αρταίων και την υποστήριξη του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Σκουφάς» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» επιστημονική συνάντηση και μουσική εκδήλωση με θέμα: «Narda/ Οθωμανική Άρτα: Η μετάβαση από την ύστερη οθωμανική περίοδο στην ελληνική πόλη» την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου, στην Άρτα.

Η οθωμανική περίοδος είναι μία περίοδος της ιστορίας της πόλης η οποία χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, σημειώνεται στο κάλεσμα της εκδήλωσης. Συνήθως οι αφηγήσεις για το παρελθόν περιλαμβάνουν τον αρχαίο οικισμό, γνωστό ως Αμβρακία, τη μεσαιωνική πόλη, η οποία συνδέεται με το μεσαιωνικό κράτος της Ηπείρου, καθώς και τη νεότερη ελληνική πόλη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η οθωμανική πόλη, η οποία αποτυπώνεται στο οικιστικό σύνολο και στον αρχιτεκτονικό ιστό της ευρύτερης περιοχής (Ιμαρέτ) αλλά και στη συνύπαρξη τριών διαφορετικών κοινοτήτων, της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της εβραϊκής. Όψεις του βίου και της πολιτισμικής ετερότητας θα συζητηθούν στην παρούσα επιστημονική συνάντηση και την αντίστοιχη μουσική εκδήλωση.

Οι εργασίες της επιστημονικής συνάντησης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στην αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς», με ώρα έναρξης 18.30 το απόγευμα και το Σάββατο 20 Ιουνίου στην αίθουσα του Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης» με ώρα έναρξης 9 το πρωί.

Η μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 21.30 στον αύλειο χώρο του τζαμιού του Φαΐκ πασά, στο Ιμαρέτ Άρτας, με τη συμμετοχή διακεκριμένων μουσικών και φοιτητών του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Εργαστήριο Βαλκανικής και Οθωμανικής Μουσικής, Ιστορίας και Πολιτισμών, το οποίο δραστηριοποιείται στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ