Επί ποδός η αστυνομία για προσφυγικό κύμα στην Ήπειρο.. Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα λεωφορεία

asti new nea

asti new neaΣε εγρήγορση βρίσκονται από χθες το βράδυ οι αστυνομικές αρχές στην Ήπειρο, προκειμένου να προλάβουν κινήσεις προσφύγων προς την περιοχή.

Μετά την επιχείρηση «εκκαθάρισης» που έγινε στην Ειδομένη και με δεδομένο ότι στην Αθήνα καταφτάνουν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες, η Αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, φοβούμενη ότι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ποτάμι προσφύγων, είτε στην Κακαβιά, είτε στην Ηγουμενίτσα.

Από χθες το βράδυ λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι οδηγίες για μπλόκα και ελέγχους είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Μάλιστα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στα τουριστικά λεωφορεία και τα λεωφορεία των Αλβανικών γραμμών που κινούνται από την Αθήνα προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η Αστυνομία εδώ και ημέρες, έχει εξετάσει μια τέτοια πιθανότητα και έχει εκπονήσει το επιχειρησιακό της σχέδιο αλλά και σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Άλλωστε χρειάστηκε δύο φορές, κατά το παρελθόν, να γίνει επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση προσφύγων.

Η πρώτη ήταν προ τριετίας, όταν στο δάσος της Ηγουμενίτσας είχε δημιουργηθεί ένας ατελείωτος καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών, που προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να ταξιδέψουν προς την Ιταλία.

Τότε κι όταν η κατάσταση πια είχε γίνει εκρηκτική, η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Η δεύτερη ήταν πριν μερικούς μήνες, όταν αυτή τη φορά κατέφταναν στα Κακαβιά και στα χωριά της μεθορίου κυρίως Σύριοι πρόσφυγες, στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.

Το διάστημα αυτό, η γειτονική Αλβανία, έχει εκφράσει δημόσια την πρόθεσή της να φιλοξενήσει μέχρι και δέκα χιλιάδες πρόσφυγες. Μάλιστα έχει προχωρήσει και στην επιλογή χώρων, σε περιοχές πλησίον των συνόρων.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ