Εν αναμονή αποφάσεων για το καρτέλ του κοτόπουλου

PTHNOTROF 27 6 14

PTHNOTROF 27 6 14Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων για τα βαρύτατα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τελούν οι Ηπειρωτικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μετά την εκδίκαση της προσφυγής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι κατέθεσαν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν συστάθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ καρτέλ στην αγορά του κοτόπουλου ενώ μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα κατατεθούν έγγραφα υπομνήματα προκειμένου να εκδοθεί η δικαστική απόφαση, πιθανότατα μέσα στο επόμενο δίμηνο.

 

Όπως είναι γνωστό στις αρχές του καλοκαιριού η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είχε κρίνει ένοχες 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για πρακτικές χειραγώγησης της αγοράς με κυριότερη κατηγορία ότι για 14 χρόνια καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία, με στόχο τον καταμερισμό της αγοράς.

Το «καρτέλ του κοτόπουλου» στο οποίο μετείχαν οι επιχειρήσεις που ήλεγχαν το 75% της αγοράς της δρούσε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για 14 χρόνια, από το 1996 έως το 2010, και υλοποιήθηκε κυρίως μέσω συχνών και τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, περί των 45 εντός συνδέσμου και εκτός σε ξενοδοχεία και καφετέριες, καθώς και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών.

Μάλιστα, σε όλες τις συναντήσεις, επίσημες και άτυπες κρατούσαν πρακτικά και σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν κατά την έρευνα της ανεξάρτητης αρχής.

Στις τρεις επιχειρήσεις της Ηπείρου είχαν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

• Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε. ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Θ. ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Β.Ε.Ε.): πρόστιμο 8.562.021 ευρώ.

• ΠΙΝΔΟΣ–ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ): πρόστιμο 12.409.620 ευρώ.

• ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ (ΑΠΣ ΑΡΤΑΣ): πρόστιμο 5.222.863 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ