Εντάσεις για το καθεστώς προστασίας στην Αρχαία Δωδώνη

DDSY1Μέσα από αντεγκλήσεις και διαφωνίες, φαίνεται ότι έγινε το πρώτο βήμα, ώστε να δρομολογηθούν μικρές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα και οι ασχολίες των κατοίκων της περιοχής.

Η ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου καλύπτει έκταση έξι χιλιάδων στρεμμάτων και σε αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε οικιστική παρέμβαση, ενώ συχνά καταλήγουν σε δικαστικές εμπλοκές και περιπέτειες κάτοικοι που θα επιχειρήσουν να ανακαινίσουν υφιστάμενα κτίρια.

DDSY2

Υπάρχουν δε κι ακραίες περιπτώσεις όπου κτήματα βρίσκονται κατά το ήμισυ εντός ζώνης προστασίας και κατά το υπόλοιπο εκτός ζώνης, με αποτέλεσμα εκεί να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση.

Για πολλά χρόνια, στη ζώνη αυτή, συγκρούονται δύο διαφορετικές λογικές. Του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχει θεσμοθετήσει από το 1992 την απόλυτη προστασία και των κατοίκων των χωριών, που επιθυμούν ένα πιο ελαστικό καθεστώς, τονίζοντας ότι οι πρώτοι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου είναι οι ίδιοι.

DDSY4Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την έναρξη ουσιαστικά της ευρείας σύσκεψης που έγινε στην έδρα του Δήμου Δωδώνης κι έχοντας απέναντί της διαμαρτυρόμενους κατοίκους, θυμήθηκε την «θερμή» υποδοχή το 2010. Τότε που φτάνοντας, με συνεργάτες της στην Αρχαία Δωδώνη, κάτοικοι πέταξαν εναντίον της ένα καφέ.

«Με αντιμετωπίσατε σαν Σκοπιανή» είπε χαρακτηριστικά και πριν προλάβουν να ανάψουν εκ νέου τα αίματα, παρενέβη πυροσβεστικά ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

Ορισμένοι από τους κατοίκους, κατέθεσαν την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, με χαρακτηριστική την περίπτωση ενός, ο οποίος το 2007 επιχείρησε ανακαίνιση μιας αποθήκης κι ακόμη βρίσκεται με δικαστικές εκκρεμότητες.

DDSY5Νωρίτερα, από τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, είχε κατατεθεί η πρόταση, για βελτιωτικές παρεμβάσεις στην ζώνη προστασίας όπως προέκυψε μετά από συζητήσεις με τα τοπικά συμβούλια, τους κατοίκους και όλους τους φορείς.

Ο Υπουργός Κώστας Τασούλας δεσμεύτηκε ότι «θα υπάρξουν διακριτικές αλλαγές που δεν θα υπονομεύουν τη φήμη του αρχαιολογικού χώρου» και μίλησε για βελτιώσεις που θα δίνουν λογικές λύσεις.

Αξιοσημείωτη η παρέμβαση που έκανε ο Διευθυντής της Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

DDSY3Υπογράμμισε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη της Δωδώνης στην Unesco, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον προθάλαμο» και παράλληλα το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών για τη δικτύωση των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες με πολλαπλά οφέλη, οι οποίες θα προσδώσουν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης παγκόσμια εμβέλεια.

Η προσπάθεια αυτή δεν θα πρέπει να τορπιλιστεί με αλλαγές που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές εξελίξεις.

DDSY6Η τοπική εφορία πάντως είναι αυτή που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σύνταξη της πρότασης των μικρών βελτιωτικών παρεμβάσεων, η οποία θα αποσταλεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, για τις τελικές αποφάσεις.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυ Ευταξά, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Καραμπίνας, οι αντιδήμαρχοι Δωδώνης, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι της περιοχής.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ