Ενστάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

EEE ARTAΟλοκληρώθηκαν στην Άρτα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, στην οποία συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Κατά της ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τάσσεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καλώντας το υπουργείο να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση, αλλά και τους όρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στη δήλωσή του ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι η προωθούμενη ρύθμιση απέχει πολύ από τις προτάσεις των ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, σημειώνοντας ότι για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται καθαρά και μόνο με εισπρακτικά κριτήρια, αγνοώντας την σκληρή πραγματικότητα. Η δήλωση Μίχαλου:

 

«Η προωθούμενη ρύθμιση, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, απέχει πολύ από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει από κοινού η ΚΕΕΕ, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, που εκπροσωπούν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκέφτεται καθαρά και μόνο με εισπρακτικά κριτήρια, αγνοώντας την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα σχεδόν στο σύνολο τους οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να επανεξετάσει τη θέση της, τόσο σε ότι αφορά τα κριτήρια της ένταξης των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση, όσο και τους όρους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι αναγκαίο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων να διευρυνθούν τα κριτήρια για την ένταξη τους στη ρύθμιση και κυρίως να μην αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Παράλληλα, απαιτείται να υπάρξει κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012, να καθιερωθούν μικρές σε ύψος δόσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση που έχουν υποβάλει ΚΕΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των χρεών από τις επιχειρήσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, η νέα ρύθμιση έτσι όπως προωθείται δεν πρόκειται να αποφέρει οφέλη, ούτε στις επιχειρήσεις, αλλά ούτε και στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν τεράστια ανάγκη από εισροή εσόδων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ