Ελληνική ιθαγένεια με πλαστά πιστοποιητικά… Έρευνα στο Δήμο Ιωαννιτών

ellinopoiiseis

ellinopoiiseisΜία σοβαρή υπόθεση, με την χορήγηση πλαστών πιστοποιητικών από υπηρεσία του Δήμου Ιωαννιτών και με πρωταγωνιστή συγκεκριμένο υπάλληλο, αποκαλύπτεται μετά από έλεγχο που έγινε με βάση έγγραφο αίτημα που είχε διαβιβαστεί από το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος ο οποίος είχε πρόσβαση στα στοιχεία του αρχείου, είχε χορηγήσει περίπου εξήντα πιστοποιητικά ελληνικής ιθαγένειας σε Αλβανούς πολίτες.

Το αίτημα του Ελληνικού Προξενείου, αφορούσε στον έλεγχο γνησιότητας πιστοποιητικού που προσκόμισε Αλβανός πολίτης, για τον οποίο στη συνέχεια διαπιστώθηκε, ότι δεν είχε τις απαιτούμενες διατυπώσεις δημοσίων εγγράφων, υπογραφών και σφραγίδων.

Στη συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ζήτησε από το Προξενείο Αργυροκάστρου να σταλούν για έλεγχο όλα τα πιστοποιητικά που έχουν φτάσει στο αρμόδιο γραφείο του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν παράτυπα 14 έγγραφα.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως από την υπηρεσία Δημοτολογίου, εκδόθηκαν προς Αλβανούς πολίτες πιστοποιητικά σύμφωνα με τα οποία οι πρόγονοί τους ήταν Έλληνες, που ζούσαν στα Ιωάννινα.

Να σημειωθεί ότι για ορισμένα πιστοποιητικά, «χρησιμοποιήθηκαν» τα μητρώα προ του 1913, πριν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τα οποία είναι χειρόγραφα και εμφανίζουν Αλβανούς πολίτες ως απογόνους Ελλήνων πολιτών, με στόχο να πετύχουν την παράνομη ελληνοποίησή τους.

Στο Δήμο Ιωαννιτών αναμένεται να ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί το βάθος της υπόθεσης αυτής και οι εμπλοκές υπαλλήλου ή υπαλλήλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ