Ελάχιστο εγγυημένο: Κανονικά η εφαρμογή

ELAX EGGY EIS

ELAX EGGY EISΞεκίνησε το Σάββατο η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μετά το άνοιγμα της ιστοσελίδας www.energo-eke.gr, του υπουργείου Εργασίας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Στις 770 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που είχαν κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου.

Από αυτές 327 αιτήσεις οριστικοποιήθηκαν και θα εξεταστούν, 263 έγιναν αποδεκτές και 64 απορρίφθηκαν.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ορισμένους πολίτες που θέλησαν να υποβάλουν αίτηση εξήγησε ότι αυτό δημιουργήθηκε από την μη ενεργοποίηση των «cookies» που χρησιμοποιούν οι ιστοσελίδες για να αποθηκεύουν τις προτιμήσεις των χρηστών.

Το «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» περιλαμβάνει επίδομα το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο και 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο τέκνο.

Περιλαμβάνει επίσης κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η παροχή βιβλιαρίου ανασφάλιστου, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, πρόσβαση σε κοινωνικό παντοπωλείο καθώς επίσης και προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης με τελικό στόχο την επανένταξη στην εργασία.

Ακόμη, στους ωφελούμενους παρέχεται πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, βιβλιάριο ανασφάλιστου, προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά., όπως και δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία.

Ο θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας για το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται να ενταχθούν περί τα 20.000 άτομα, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του προγράμματος, θα περιλάβει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, περίπου 700.000 άτομα.

Για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, έχουν επιλεγεί οι δήμοι Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, (περιφέρεια Αττικής), ο δήμος Μαλεβιζίου (περιφέρεια Κρήτης), ο δήμος Τρίπολης (περιφέρεια Πελοποννήσου), ο δήμος Σύρου (περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και ο δήμος Σάμου (περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον για την υποβολή αιτήσεων υπήρξε έντονο, με αποτέλεσμα το σύστημα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να «πέφτει» κατά διαστήματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να βιαστούν, καθώς έχει προβλεφτεί, ώστε οι δικαιούχοι που θα υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, να λάβουν αναδρομικά και το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ