Εκτός πρώτων επιλογών των φοιτητών το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων..

PANEEISODOS 20 9

PANEEISODOS 20 9Σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση και βρίσκονται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας αποτελούν τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων του 2014 για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, κυρίως για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς καμία από τις σχολές του δεν περιλαμβάνεται στις πρώτες επιλογές των φοιτητών. Ακόμη κι εκείνες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν περιζήτητες, δείχνουν πλέον να μην είναι ελκυστικές.

 

Κι αυτό είναι στοιχείο που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και όλους τους φορείς της περιοχής για τις επιλογές που μπαίνουν ως προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η εμμονή για την ίδρυση και τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής. Το αίτημα έρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ίσως τότε να είχε βάση.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, πρώτες επιλογές των υποψηφίων αποτέλεσαν φέτος σχολές νομικής, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιατρικής και λογιστικής.

Και στις πρώτες επιλογές δεν περιλαμβάνεται καμία σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα τμήματα, μόλις δύο εδρεύουν στην περιφέρεια. Πρόκειται για το Παιδαγωγικό τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα το Βόλο (με 386 πρώτες προτιμήσεις) και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (με 377 πρώτες προτιμήσεις).

Τα υπόλοιπα 48 τμήματα εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας. Φαίνεται, έτσι, πως στην επιλογή σπουδών το γεωγραφικό κριτήριο κυριαρχεί εκείνου του αντικειμένου σπουδών. Από τη λίστα των 50 τμημάτων με τη μεγαλύτερη ζήτηση σχεδόν απουσιάζουν τα ΤΕΙ.

Υπάρχουν μόλις δύο τμήματα ΤΕΙ, με γνωστικό αντικείμενο τη Φυσικοθεραπεία και έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στον αντίποδα, τα ΤΕΙ με τη χαμηλότερη ζήτηση είναι αυτά με αντικείμενο σπουδών τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Την τελευταία θέση στις προτιμήσεις των υποψηφίων κατέχει το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα τη Ζάκυνθο. Είχε 69 θέσεις, αλλά ως πρώτη επιλογή το «σταύρωσαν» στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο τρεις υποψήφιοι. Από αυτούς μόνο ο ένας ήταν επιτυχών.

Ανά επιστημονικό πεδίο τα στοιχεία για τις πρώτες επιλογές σχολών των υποψηφίων καταδεικνύουν τα εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: «Σάρωσε» η Νομική Αθήνας, την οποία ως πρώτη προτίμηση επέλεξαν 2.144 υποψήφιοι. Παρά τα υψηλά επίπεδα ανεργίας στους δικηγόρους, τα νομικά τμήματα δίνουν εναλλακτικές κατευθύνσεις για εργασία και αποτελούν πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους της θεωρητικής κατεύθυνσης και δη τους αριστούχους. Ακολούθησε η Νομική Θεσσαλονίκης (με 1.266 πρώτες προτιμήσεις) και η Ψυχολογία Θεσσαλονίκης (1.175 προτιμήσεις). Πιο χαμηλά στη λίστα βρέθηκε το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών (733 πρώτες προτιμήσεις).

2ο επιστημονικό πεδίο: Ενώ έως το 2009 είχε κενές θέσεις, από το 2010 όταν η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει τα σημάδια της και μέχρι φέτος η σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού έχει υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους. Φέτος, είχε 775 πρώτες προτιμήσεις. Ψηλά στη λίστα βρέθηκαν, επίσης, τα τμήματα Βιολογίας Αθήνας (739 πρώτες προτιμήσεις), Γεωπονίας Θεσσαλονίκης (739), καθώς και Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας (650 πρώτες προτιμήσεις).

3ο επιστημονικό πεδίο: Τα «σκήπτρα» κρατάει η Ιατρική Αθήνας με 1.667 πρώτες προτιμήσεις και ακολουθεί η Ιατρική Θεσσαλονίκης με 1.121 πρώτες προτιμήσεις. Υψηλή ζήτηση έχουν, επίσης, τα τμήματα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (με 563 και 466 πρώτες προτιμήσεις αντίστοιχα), καθώς και τα πανεπιστημιακά τμήματα της Κτηνιατρικής στη Θεσσαλονίκη (385 πρώτες προτιμήσεις) και Νοσηλευτικής στην Αθήνα (351 πρώτες προτιμήσεις).

4ο επιστημονικό πεδίο: Δημοφιλέστερο είναι το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ (1.687 πρώτες προτιμήσεις), ενώ ακολουθούν το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη (866), καθώς και το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ (843 πρώτες προτιμήσεις). Η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο «ρίχνει» πιο κάτω στη λίστα τα τμήματα των Αρχιτεκτόνων και των Πολιτικών Μηχανικών.

5ο επιστημονικό πεδίο:Τα οικονομικά τμήματα παραμένουν ελκυστικά για τους υποψηφίους. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκεται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) με 1.261 υποψήφιους να το επιλέγουν ως πρώτη προτίμηση. Ακολουθεί το αντίστοιχο τμήμα στη Θεσσαλονίκη (766 πρώτες προτιμήσεις) και τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (616 προτιμήσεις), καθώς και Οικονομικής Επιστήμης (613 προτιμήσεις) του ΟΠΑ. Την ίδια ώρα, υψηλή ζήτηση έχει η σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (589 πρώτες προτιμήσεις).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ