Εκλογές: Χωρίς σταυρό προτίμησης αλλά… σταυρόλεξο οι έδρες της Ηπείρου

EKLOGES PS15

EKLOGES PS15Μπορεί η ακριβής ημερομηνία να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ρυθμούς εκλογών.

Για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες, χωρίς αυτή τη φορά να υπάρχει διακύβευμα και χωρίς να υπάρχουν τα ισχυρά μνημονιακά ή αντιμνημονιακά μέτωπα που έζησε η χώρα μέχρι και τον Ιανουάριο.

Οι εκλογές αυτές έχουν μία ακόμη διαφορά. Είναι οι εκλογές της λίστας.

Δεν θα υπάρχει σταυρός για την επιλογή των βουλευτών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τις αναμετρήσεις που γίνονται εντός 18μηνου.

Τα ψηφοδέλτια θα καταρτιστούν από τους αρχηγούς των κομμάτων και όπως συνηθίζεται ακολουθείται η σειρά εκλογής βουλευτών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται καμία αλλαγή, τουλάχιστον στις εκλόγιμες θέσεις καθώς δεν μετρά απώλειες προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Για τις μη εκλόγιμες θέσεις δεν είναι απίθανο να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις και να εισέλθουν νέα πρόσωπα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις απροθυμίας συμμετοχής.

Στη Νέα Δημοκρατία, επίσης θα ακολουθηθεί η σειρά εκλογής βουλευτών, χωρίς κι εδώ να υπάρχει καμία ανατροπή.

Ίσως μικρές αλλαγές να προκύψουν στις μη εκλόγιμες θέσεις.

Ωστόσο η λίστα, δεν παύει να κάνει την αναμέτρηση ενδιαφέρουσα. Κι αυτό ως προς την κατανομή των εδρών.

Τον Ιανουάριο ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, μοιράστηκαν μετά από ένα πολύωρο θρίλερ τις έντεκα έδρες της Ηπείρου.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί.

Η τελική κατανομή των εδρών θα εξαρτηθεί τόσο από τη δύναμη των δύο πρώτων κομμάτων, όσο επίσης από τον αριθμό των κομμάτων που θα πετύχουν την είσοδό τους στη βουλή και τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν.

Οι Νομοί Πρέβεζας και Θεσπρωτίας εκλέγουν από δύο βουλευτές ο καθένας. Τις έδρες λοιπόν θα μοιραστούν τα δύο πρώτα κόμματα.

Ο τριεδρικός Νομός Άρτας και ο πενταεδρικός Νομός Ιωαννίνων, δεν αποκλείεται να εξελιχθούν σε σταυρόλεξο, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Άλλωστε και τον Ιανουάριο η μία έδρα του Νομού Ιωαννίνων, διεκδικούνταν από το Ποτάμι και από το ΚΚΕ και ο συνδυασμός αποτελεσμάτων ήταν αυτός που την έδωσε τελικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως όπως πολλοί τονίζουν, το σενάριο των τεσσάρων εδρών για ένα κόμμα, στο Νομό Ιωαννίνων πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί.

Η απουσία σταυρού προτίμησης λοιπόν μπορεί να μειώνει ως ένα βαθμό το ενδιαφέρον, όμως η κατανομή εδρών, που είναι συνάρτηση της δύναμης των κομμάτων αλλά κι άλλων παραγόντων, κάνει την αναμέτρηση ενδιαφέρουσα, αφού μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις κι ανατροπές.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ