Εκδηλώσεις μνήμης σε Εμίν Αγά, Γιάννινα κι Αβγό

emin1

emin1

Στον ιστορικό χώρο του Εμίν Αγά, εκεί όπου το 1912-13 ήταν το Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Το πρωί, από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Βίνης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας, εκπρόσωποι συνδέσμων αποστράτων και εφέδρων, κομμάτων και κάτοικοι της περιοχής.

emin aga

emin2

emin3

emin4

emin6

emin5

emin7

Το Χάνι του Εμίν Αγά στεγάζει σήμερα την έκθεση του Μουσείου Πολέμου 1912-13. Είναι ανοιχτό στο κοινό. Φιλοξενεί επίσης σε μόνιμη βάση προσωπικό (Αρχιφύλακα και οπλίτες) οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και φύλαξη του Μουσείου.

Στην πρώτη αίθουσα, που το 1913 λειτούργησε ως γραφείο του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, εκτίθενται η αυθεντική στολή εκστρατείας, τα προσωπικά αντικείμενα και μία εικαστική απεικόνιση του διαδόχου.

Η δεύτερη αίθουσα διαθέτει περιμετρικό καθιστικό (“μπάσι”) και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συσκέψεων. Σήμερα εκθέτει φωτογραφικό υλικό με τα γεγονότα και τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 1913, ένα παλαιό μυδραλιοβόλο και μία βιτρίνα με οθωμανικά και ελληνικά μετάλλια ανδρείας και οπλισμό (τυφέκια και ξιφολόγχες).

Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται αυθεντικοί πίνακες του Κενάν Μεσσαρέ, εμπνευσμένοι από τον ελληνικό αγώνα. Στην τέταρτη αίθουσα εκτίθεται πρόπλασμα τμήματος του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων με τις θέσεις μάχης, η οποία συνοδεύεται από οπτικοακουστική εγκατάσταση.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με καταθέσεις στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, το Λόφο Δουρούτης και στον Λόφο του Αβγού, όπου βρίσκεται ο Τύμβος για τους 333 πεσόντες, μεταξύ των οποίων αρκετοί Μανιάτες.

abgo2

abgo3

abgo1

abgo4

abgo5

Στον Τύμβο, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στο χωριό και τη γύρω περιοχή, διεξήχθησαν κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες 1912-3, σφοδρές μάχες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων, αφού ο λόφος Αβγού, υπήρξε μία από τις κύριες θέσεις οχύρωσης του ελληνικού στρατού.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ