Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Αλύκο

aliko ekdiloseis

aliko ekdiloseisΤους τέσσερις νέους του χωριού τους, που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αλία, όταν προσπάθησαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα, τίμησαν οι κάτοικοι στο Αλύκο.

Παρόντες οι κάτοικοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι της μειονότητας, της αυτοδιοίκησης και του ελληνικού κοινοβουλίου.

«Εδώ και 25 χρόνια η Ομογένεια στη γείτονα χώρα τιμά τη μνήμη των νεκρών, καθώς επίσης και τον ξεσηκωμό όλων των κατοίκων του Αλύκου και των γύρω χωριών, την ημέρα της κηδείας. Η αυθόρμητη εξέγερση, αποτελεί την πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη αντιστασιακή πράξη απέναντι στο βάρβαρο καθεστώς της εποχής», αναφέρει ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Φέτος συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τα μαρτυρικά γεγονότα. Εννέα νέοι άνθρωποι από το χωριό Αλύκο, αποφάσισαν να δραπετεύσουν για την Ελλάδα. Στα σύνορα γίνονται αντιληπτοί από τους Αλβανούς φρουρούς που είχαν την εντολή να πυροβολούν εν ψυχρώ. Από το «γάζωμα» των Αλβανών στρατιωτών πέφτουν νεκροί οι.: Θύμιος Μάσιος, Βαγγέλης Μήτρος, Θανάσης Κώτσης και Αηδόνης Ράφτης.

Ακολούθησε ξεσηκωμός…
{jathumbnail off} ‘

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ