Εκδηλώσεις μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής

anatoli ekd

anatoli ekd

Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής, οργάνωσε το πρωί ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής.

Η σημερινή Ημέρα Μνήμης ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1932, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανατολής, οι ξεριζωμένοι από διάφορες γωνιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θεμελίωσαν το παλιό πέτρινο σχολείο κι έδωσαν το όνομα «Ανατολή» στη νέα τους κοινότητα, για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι πρόσφυγες στις νέες τους κοινότητες πριν ακόμη στήσουν τα σπίτια τους, θεμελίωναν σχολεία κι εκκλησιές. Κι αυτό μας λέει πολλά για τον ποντιακό πολιτισμό και τις αξίες του που οφείλουν να διατηρήσουν ως πρότυπο οι νέες γενιές», όπως είπε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Είναι η ίδια μέρα, 14 του Σεπτέμβρη που ταυτίζεται με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Στη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής, εκτός από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέλους της Αλελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών ο κ. Γιάννης Ευθυμιάδης και εκ μέρους της αδελφότητας Ραφτανιτών η κ. Μαίρη Γιώτη.

Είχε ενδιαφέρον η έρευνα από το ιστορικό αρχείο της Κοινότητας την οποία παρουσίασε η κ. Σιμέλα Μωυσιάδου, μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολής και η οποία αναφέρονταν σε αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο των πρώτων κατοίκων της Ανατολής για την οργάνωση της καθημερινότητας του χωριού τους.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ