Εκδηλώσεις με αφορμή την ημέρα αυτισμού

AYTISMOSΗ Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2007 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008. Σκοπός της είναι να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη νεύρο-ψυχιατρική διαταραχή, που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπου και απομονώνει τον πάσχοντα από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 3 ετών και διαρκεί για όλη τη ζωή.

 

Ο φετινός εορτασμός βρίσκει τα αυτιστικά άτομα και τις οικογένειές τους σε χειρότερη κατάσταση εξ αιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Με βάση αυτές τις πολιτικές στην περιοχή μας έγιναν περικοπές στην χρηματοδότηση στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» και ένα διάστημα μάλιστα κινδύνεψε με σοβαρή υποβάθμιση ή κλείσιμο. Δεν έγινε δυνατόν να χρηματοδοτηθούν νέες δομές με αποτέλεσμα να οδηγούνται πολλά αυτιστικά άτομα σε κοινωνικό αποκλεισμό και οι οικογένειές τους σε απόγνωση.
Στο επόμενο διάστημα το Παράρτημα Ηπείρου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ) όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Σωτήρης Σπυριδάκης θα κινηθεί:

 Για την οριστική ΣΩΤΗΡΙΑ της Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» με εξασφάλιση σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης για μετά το 2015 που σταματά η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

 Για δημιουργία νέων δομών (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρο Ημέρας …)

 Για δημιουργία τμήματος σε λειτουργούντα Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Ιωαννιτών.

 Για εξάλειψη εμποδίων που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο και βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ