Εισαγγελική έρευνα για του χρυσούς μισθούς στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου

PORISMA MBH

PORISMA MBHΠροκαταρκτική εξέταση διέταξε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών της Αθήνας μετά από σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία, εργαζόμενοι σε δημόσιους οργανισμούς εξακολουθούν να εισπράττουν μισθούς και επιδόματα παρά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών παρανέβη με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία εργαζόμενοι στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου εξακολουθούν να εισπράττουν αμοιβές (μισθούς και επιδόματα), παρά το γεγονός ότι αυτά θα έπρεπε να έχουν περικοπεί.

Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Εσωτερικής Ποινικής Δίωξης.

 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εφημερίδες «Έθνος» και Real News και με βάση το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών, η διοίκηση της Μεταλλουργικής εξακολουθούσε να μοιράζει αφειδώς χρήματα ακόμη και μετά τις μεγάλες περικοπές που είχαν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Επίσης αποκαλύπτονταν ότι η διοίκηση της Μεταλλουργικής κάνει «παιχνίδια» με το βαθμολόγιο, συνεχίζει να αποδίδει υψηλά επιδόματα στους εργαζόμενους, παρείχε απλόχερα το δικαίωμα των υπερωριών και ανακάλυπτε νέα τμήματα και διευθύνσεις προκειμένου να τοποθετήσουν «ημετέρους» σε θέσεις προϊσταμένων για να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων με το επίδομα θέσης ευθύνης.

Στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ιωαννίνων, θυγατρική των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ανακαλύφθηκε ένα ακόμα «κόλπο» για να μην επιβληθούν δραματικές μειώσεις στους εργαζόμενους.

Όπως διαπίστωσαν οι οικονομικοί επιθεωρητές μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησαν στην επιχείρηση, 29 από τους 67 εργαζόμενους δηλαδή σχεδόν οι μισοί, κατέλαβαν θέσεις ευθύνης εκ των οποίων οι 11 μέσα σε μία ημέρα μετά από εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε για αυτόν τον λόγο.

Στόχος ήταν η απολαβή των υψηλών επιδομάτων ευθύνης (400 ευρώ για διευθυντή και βοηθό διευθυντή ενώ 900 για γενικό διευθυντή), αλλά εργαζόμενοι της εταιρείας με καταγγελία που απέστειλαν στις αρχές του χρόνου στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αναφέρουν ότι προήχθησαν σε θέσεις προϊσταμένων υπάλληλοι που δεν κατείχαν ούτε απολυτήριο λυκείου.

Οι επιθεωρητές που πραγματοποίησαν τον έλεγχο μετά από παρέμβαση του Λ. Ρακιντζή σημειώνουν ότι πρέπει να μειωθούν οι θέσεις ευθύνης και ουσιαστικά να «καθαιρεθούν» αρχικά οι 11 προϊστάμενοι που ορίστηκαν εν μια νυκτί τροποποιώντας το οργανόγραμμα της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ