Εικόνες πλήρους εγκατάλειψης σε πάρκα και πλατείες

paidiki gen1

paidiki gen1ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα δεκάδες προβλήματα και τις αμέτρητες παγίδες που εγκυμονούν στις περισσότερες παιδικές χαρές των Ιωαννίνων, αναδεικνύει το ατύχημα που έγινε στο Πάρκο Κουραμπά.

Ατύχημα με θύμα ένα αγοράκι πεντέμισι χρονών, το οποίο ακρωτηριάστηκε στην ολοκαίνουρια τσουλήθρα.

Σε ένα πάρκο που θα ήταν ο πρώτος πιστοποιημένος παιδότοπος της πόλης των Ιωαννίνων.

Όσοι έχουν επισκεφθεί ήδη το Πάρκο, μόνο παρατηρήσεις έχουν να κάνουν για κακοτεχνίες και κινδύνους που κρύβουν τα περισσότερα παιχνίδια.

paidiki gen2Η κατάσταση δυστυχώς είναι τραγική και στις υπόλοιπες παιδικές χαρές της πόλης των Ιωαννίνων. Εδώ και μήνες έχουν τοποθετηθεί οι γνωστές πινακίδες ότι «απαγορεύεται η χρήση», όμως στο ίδιο διάστημα φαίνεται ότι δεν έχει αλλαχθεί ούτε μία βίδα!

Και μπορεί όντως το κόστος για την ανακατασκευή των παιδικών χαρών, στα πρότυπα που ορίζει η νομοθεσία να είναι πολύ υψηλό, όμως είναι σίγουρο ότι μπορούσαν να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, να απομακρυνθούν επικίνδυνα αντικείμενα και γυμνά καλώδια, να επισκευαστούν κούνιες κι άλλα παιχνίδια.

Στο Πάρκο Λιθαρίτσια, έναν άλλο κεντρικό πνεύμονα της πόλης των Ιωαννίνων, η εικόνα είναι αυτή της πλήρους εγκατάλειψης. Παιχνίδια μισοκατεστραμμένα, καλώδια γυμνά κι εκτεθειμένα…

paidikil li2

Λιγοστές κούνιες και κάποιες τσουλήθρες, που είναι σαν να έρχονται από άλλη εποχή στην παιδική χαρά της Λεμονιάς. Ο ίδιος χώρος μετατρέπεται συχνά σε λασπότοπο και αν βρέξει τα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν πολλές μέρες για να στεγνώσει ο χώρος και να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το χώρο.

paidiki lem

Τα χορτάρια έχουν κατακλύσει ήδη την παιδική χαρά στα Ζευγάρια. Η είσοδος των παιδιών είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα, αν δεν υπάρξει ένας καλός καθαρισμός, θα είναι σχεδόν αδύνατη.

paidiki zeu

Η εικόνα δεν διαφέρει από τις υπόλοιπες. Ελάχιστα παιχνίδια, που έχουν τοποθετηθεί πριν από χρόνια, με εμφανέστατες τις φθορές και τους κινδύνους για τα παιδιά.

Πανηγυρικά ήταν τα εγκαίνια που είχαν γίνει προ δεκαπενταετίας περίπου στο Πάρκο Ούλοφ Πάλμε. Ένας χώρος πράγματι όμορφος, που έδινε ανάσα σε ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης. Σήμερα οι περισσότερες πλάκες είναι σπασμένες, τα δέντρα ακλάδευτα, η μικρή λίμνη έχει…αποξηρανθεί…

paidiki palme

Οι τσουλήθρες έχουν τρυπήσει και τα περισσότερα παιχνίδια είναι ημικατεστραμμένα… Εικόνα θλίψης.

Η παιδική χαρά στο Γηροκομείο... Μία ακόμη εικόνα θλίψης. Μία ακόμη εικόνα εγκατάλειψης…

paidiki ghrok

Αν θέλετε να δείτε κάτι που θυμίζει μπασκέτα μπορείτε να το βρείτε εδώ… Στην Μαρίκας Κοτοπούλη. Κι όμως, σχεδόν σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιείται από τα παιδιά της γειτονιάς.

PAIDIKI MPASKETA

Ο μικρός στο βάθος είναι σίγουρο ότι δεν γνωρίζει ακόμη και δεν διαβάζει την απαγορευτική πινακίδα που προηγείται. Το παιχνίδι του αναζητά… Στην έρημο του Γιαννιώτικου Σαλονιού, πλήρως εγκαταλειμμένος και ο παιδότοπος που κάποτε έσφυζε από ζωή.

paidiki gianiot

Κάποιοι όμως επιμένουν να φέρνουν τα παιδιά τους για βόλτα. Το παιχνίδι ανάμεσα στα εντελώς κατεστραμμένα όργανα είναι όντως επικίνδυνο.

Βραβείο εγκατάλειψης διεκδικεί η παιδική χαρά στο Κάστρο. Σπασμένα κλαδιά, πλήρως κατεστραμμένα παιχνίδια, κολονάκια παγίδες και κάποια τσιμέντα στο έδαφος που μάλλον κανέναν δεν θα ήθελε να πέσει…

paidiki kastro

Κι όμως αυτή είναι η… όαση για τα παιδιά του Κάστρου.

Είναι γεγονός ότι η συντήρηση των παιδικών χαρών σε ανεκτό επίπεδο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι επίσης γεγονός ότι πολύ συχνά προκαλούνται φθορές από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή από άτομα που μπορεί να συγκεντρώνονται νυχτερινές ώρες.

Όλα αυτά όμως αποτελούν την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα…

Και για μία πόλη που σε πέντε χρόνια θέλει να είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει. Και δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά του σήμερα, τους πολίτες του αύριο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ