Εικονικά πόθεν έσχες από εφοριακούς και ελεγκτές

EFORIAKOI

EFORIAKOIΔεκάδες διάτρητα και εικονικά πόθεν έσχες από εφοριακούς και στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού εντόπισε η Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι ελεγχόμενοι έσπευσαν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις πόθεν έσχες σε βάθος δεκαετίας, για να δικαιολογήσουν την… ψαλίδα μεταξύ του δηλωθέντος εισοδήματος και αγορών, επικαλούμενοι δωρεές, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και δάνεια.

 

Σε πολλές περιπτώσεις κατατέθηκαν τροποποιητικές για να δικαιολογήσουν «παχυλά» εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Οι πιο «ύποπτες» περιπτώσεις:

• Υπάλληλος σε Εφορία της Αττικής υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις συνολικού ύψους 227.000 ευρώ, για να καλύψει μεταξύ άλλων την αγορά αυτοκινήτου Πόρσε από τον σύζυγό της αξίας 161.000 ευρώ.

• Στέλεχος Εφορίας «ξέχασε» να δηλώσει την αγορά νέας κατοικίας και γι΄αυτό έκανε τροποποιητική. Ερευνάται και η γυναίκα του για έμβασμα στο εξωτερικό ύψους 560.000 ευρώ.

• Υπάλληλος της Οικονομικής Επιθεώρησης υπέβαλε τροποποιητικές δηλώσεις για τα 8 από τα 10 χρόνια που ελέγχεται, εμφανίζοντας εισοδήματα του συζύγου της (εργολάβου) πάνω από 600.000 για να δικαιολογήσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, αλλά και έμβασμα στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ.

• Υπάλληλος κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπέβαλε τροποποιητικές για να καλύψει έμβασμα 292.000 ευρώ.

• Εφοριακός στην Ζάκυνθο δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει έμβασμα άνω των 100.000 ευρώ. Λόγω της ανακριβούς δήλωσης ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για παράβαση καθήκοντος.

• Υπάλληλος Εφορίας στην Αθήνα ελέγχεται για εμβάσματα 380.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ακόμη και μετά την εμφάνιση εσόδων 50.000 ευρώ για το 2011 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι τροποποιητικές δηλώσεις ελέγχονται ως προς την ειλικρίνεια των αναγραφόμενων στοιχείων και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι πλασματικά θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις και οι υποθέσεις θα σταλούν στον εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ