Εθελοντές για την προστασία αρχαιολογικών χώρων

NEKROMANTEIO ERGAΑνοιχτή πρόσκληση στους εθελοντές προκειμένου να καθαρίσουν τους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης και του Νεκρομαντείου προστατεύοντάς τους από τις πυρκαγιές απευθύνει η ΛΓ΅ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας –Άρτας .

Στο έγγραφο με αποδέκτες εθελοντικές ομάδες , τους Δήμους και φορείς της περιοχής τονίζεται ότι εν μέσω της θερινής περιόδου που διανύουμε χρήζει άμεσων μέτρων καθαρισμού και περισυλλογής των απορριμμάτων –κυρίως εκατέρωθεν της Ε.Ο Πρεβέζης Ιωαννίνων-.

 

Όπως διευκρινίζει η υπηρεσία όλες οι εργασίες θα γίνουν σε εργάσιμες μέρες και ώρες με την παρακολούθηση αρμοδίων υπαλλήλων της Υπηρεσίας και με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις όπου χρειαστεί.

Η έλλειψη κονδυλίων για τον καθαρισμό των Αρχαιολογικών Χώρων έχει φέρει σε αδιέξοδο την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να θωρακίσει τα μνημεία από πυρκαγιές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες καταστροφές.

Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν απορρίμματα τα οποία ασυνείδητοι εναπόθεσαν δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους (και από το σημείο στον Μύτικα όπου τον Ιουλίο του 2012 εκδηλώθηκε πυρκαγιά που απείλησε τμήμα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου) ωστόσο το πρόβλημα δυστυχώς εμφανίζεται και πάλι.

Η ευαισθητοποίηση των εθελοντών φαίνεται να αποτελεί την τελευταία ελπίδα προκειμένου οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι στοιχειωδώς καθαροί και προστατευμένοι.

Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει , όσο καλή διάθεση κι αν υπάρχει, την ευθύνη της πολιτείας η οποία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ