Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, πλεόνασμα αλλά και βάρη από το παρελθόν

DS3 17 9 14

DS3 17 9 14

Έντονη κριτική από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης ασκήθηκε στην εισήγηση για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε από την Δημοτική Αρχή, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος υπεραμύνθηκαν των πολιτικών εξυγίανσης των οικονομικών στο Δήμο, που έχουν οδηγήσει σε ένα απόθεμα της τάξης των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Από την αντιπολίτευση το απόθεμα αποδόθηκε στο έλλειμμα έργων, ενώ κριτική ασκήθηκε και στο σύνολο της πολιτικής εισήγησης..

Κεντρικός άξονας ήταν, πως πρόκειται για έναν προυπολογισμό που δεν είναι υλοποιήσιμος όπως κι αυτός του 2016 κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς τροποποιήσεις που γίνονται στη διάρκεια του έτους.

Ο προυπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών ανέρχεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ, είναι μεγαλύτερος και από τον προυπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, γεγονός που καυτηριάστηκε από τον Άρη Μπαρτζιώκα.

«Είμαστε ένας από τους ελάχιστους Δήμους που πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε παλέψει σκληρά για να εξασφαλίσουμε την οικονομική μας βιωσιμότητα. Εκεί που άλλοι Δήμοι καταρρέουν, εμείς επιστρέφουμε μεθοδικά και προγραμματισμένα στους πολίτες τους καρπούς αυτής της προσπάθειας στην οποία μπροστάρηδες είναι αυτοί οι ίδιοι», επεσήμανε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και κατά το νέο έτος ο Δήμος Ιωαννιτών θα καταβάλλει μεγάλα ποσά σε φόρους που εισήλθαν στην τοπική αυτοδιοίκηση με τις μνημονιακές πολιτικές αλλά και σε δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές που έρχονται από την προηγούμενη δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα για 2017 έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό:

• 400.000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

• 560.000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα και τόκους που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)

• 2.7 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά

• 670.000 για το δάνειο της ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος

• 645.000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.

• 250.000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης των μελετών για την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του ΚΕΠΑΒΙ, ώστε να στεγαστούν εκεί όλες οι σκορπισμένες σήμερα υπηρεσίες του Δήμου.

• 2,4 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Την τριετία 2015 – 2017 θα έχουμε διαθέσει πάνω από 6,5 εκ ευρώ για την πληρωμή ρυμοτομιών, μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος, επιφυλάσσοντας μας δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα. Σε συνεργασία και με την Πολεοδομία και τη Νομική υπηρεσία, προσπαθούμε να έχουμε μια όσο πιο ρεαλιστική τάξη μεγέθους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η εξόφληση των δικαιούχων της οδού Ρώμα (670.000 ευρώ), ώστε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουμε την ολοκλήρωση της διάνοιξης αυτού του δρόμου, ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και θα κλείσει μια εκκρεμότητα πολλών ετών.

• 315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ