Εγκρίθηκε καινοτόμα μονάδα μικροφυκών

FYKIA1

FYKIA1Τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για την κατασκευή και λειτουργία μιας πρωτοεμφανιζόμενης μονάδας, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά Άρτας, υπέγραψε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία χερσαίας μονάδας παραγωγής βιομάζας μικροφυκών του είδους Chlorella sp., ως εναλλακτικό καύσιμο, στη θέση «Τσουμπάρια» περιοχής Παχυκαλάμου, Δήμου Νικολάου Σκουφά, Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, της Περιφέρειας Ηπείρου, με φορέα την «ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΓΗΣ ΑΡΤΑΣ».

 

Λόγω του γεγονότος ότι η παραγωγή βιομάζας από μικροφύκη, είναι πρωτοεμφανιζόμενη δραστηριότητα, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη τεχνογνωσία, η εν θέματι καλλιέργεια θα γίνει σε δύο Φάσεις Υλοποίησης.

Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Φάσης η δραστηριότητα θα καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος με δυναμικότητα 50kg βιομάζας, ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Φάσης, η δραστηριότητα θα επεκταθεί σε έκταση έως και δέκα στρέμματα, με δυναμικότητα περίπου 500Kg ημερησίως.

Αναλυτικότερα η μονάδα περιλαμβάνει τους χώρους των δεξαμενών καλλιέργειας, το χώρο του ξηραντηρίου καθώς και αυτούς του εργαστηρίου, των γραφείων, των αποθηκών και λοιπόν υποστηρικτικών εγκαταστάσεων.

Ο Χώρος των Δεξαμενών Καλλιέργειας, θα καταλαμβάνει έκταση ενός στρέμματος και θα περιλαμβάνει 312 δεξαμενές καλλιέργειας και 24 δεξαμενές καθαρού νερού. Ο αριθμός των δεξαμενών δεν θα υπερβαίνει τις 500 ανά στρέμμα.

Το ξηραντήριο θα τοποθετηθεί πλησίον των κλειστών δεξαμενών. Θα είναι τύπου θερμοκηπίου με μήκος 100m, πλάτος 5m και μέγιστο ύψος 3,58m. Πλησίον αυτού θα τοποθετηθούν Ηλιακά Πάνελ, μία δεξαμενή νερού, ένα ηλεκτρικό μοτέρ κίνησης (ισχύος 2KW), και ένας διάδρομος κύλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ