Εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο τα ανταποδοτικά τέλη

dimotiko teli

dimotiko teli

Τα ανταποδοτικά τέλη του 2017, εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Το Epiruspost είχε παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση για το νέο έτος, σημειώνοντας ότι διευρύνεται το κοινωνικό τιμολόγιο.

Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά των ανταποδοτικών τελών είναι τα ακόλουθα:

– Μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες για Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, ξεκινάει από φέτος η προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοτικών τελών και άμβλυνσης των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ του παλιού Δήμου και των δημοτικών ενοτήτων.
Πέρυσι είχαν μειωθεί στοχευμένα τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις στις τρείς αυτές περιοχές και στην πόλη των Ιωαννίνων σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών που σηκώνει η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης.

– Το Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου Ιωαννιτών ενισχύεται καθώς προβλέπονται γενναίες επιπλέον μειώσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και παράλληλα διευρύνεται, καθώς προστίθενται σε αυτό και νέες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.

– Με το φετινό ταμειακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά (αποτέλεσμα ορθής οικονομικής διαχείρισης) η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει για το 2017 την μετεγκατάσταση του εργοταξίου, που αποτελεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το Δήμο Ιωαννιτών, αφού για πολλά χρόνια το εργοτάξιο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη κατηγοριοποίησης των περιοχών του παλιού Δήμου Ιωαννιτών «έτσι ώστε του χρόνου να καταθέσουμε μια πλήρως αιτιολογημένη πρόταση διαβάθμισης τελών», ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση για μείωση των τιμολογίων του νερού το 2017.

Είναι γνωστό ότι τα δημοτικά τέλη στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, εκτοξεύθηκαν την τετραετία 2006 έως 2009, με αθροιστικές αυξήσεις της τάξης του 150% που επέβαλε η τότε Δημοτική Αρχή στις οικίες και στις επιχειρήσεις, κάτι που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στον μεγάλο πλέον Καλλικρατικό Δήμο κι ένα άδικο χάσμα μεταξύ του παλιού Δήμου και των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που συνενώθηκαν.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, «με αφετηρία το 2017, ξεκινάμε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των συντελεστών των οικιών, με ορίζοντα το τέλος αυτής της Δημοτικής θητείας το 2019, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, να ανταποκρίνονται με ρεαλισμό στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ελαφρύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, το βάρος που σηκώνει κάθε μέρα το κάθε νοικοκυριό από την οικονομική λαίλαπα που έχει πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Η προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών ξεκινάει με μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες σε Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο (από το σημερινό 1,75 ευρώ / τμ. , στο 1,60 ευρώ / τμ), που είναι οι περιοχές οι οποίες μαζί με την πόλη των Ιωαννίνων έχουν τους υψηλότερους συντελεστές, ενώ έχει προηγηθεί η περσινή μείωση συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ