Εγκληματική ομάδα εξαπάτησε ιερείς και στην Πρέβεζα!

IEREIS SPEIRA

IEREIS SPEIRAΚαι ιερείς στην Πρέβεζα είχε εξαπατήσει η εγκληματική ομάδα που εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών. Μάλιστα η ίδια ομάδα διέπραττε συστηματικά απάτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από την μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δεκατρείς περιπτώσεις, ορισμένες εκ των οποίων και στην Πρέβεζα.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν, σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις ημεδαποί άνδρες, Ρομά, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια ημεδαπή Ρομά, ηλικίας 29 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος είναι έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών, για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε – κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία – για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων και του τελωνειακού κώδικα.

Όπως διακριβώθηκε οι συλληφθέντες είχαν συστήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διακριτούς, προκαθορισμένους ρόλους και εξαπατούσαν ιερείς σε όλη την επικράτεια, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, σε όλα τα στάδια της παράνομης δράσης τους (εντοπισμός θυμάτων – εξαπάτηση – αποκόμιση χρημάτων)

Πιο αναλυτικά ο 37χρονος εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης, είχε αναλάβει να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος ότι ήταν ο Πρωτοσύγκελος της εκάστοτε Μητρόπολης.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες παρέθετε ψευδή γεγονότα ως αληθινά και έπειθε τους παθόντες – ιερείς να του διαθέτουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες ακόμη και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ για την ανέγερση ναών.

Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και λάμβανε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι παθόντες με τον 37χρονο.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος μετέβαιναν εναλλάξ, με τον 34χρονο στα ραντεβού με τους ιερείς, ως οδηγοί του, ενώ επιπλέον επιτηρούσαν τον χώρο.

Η 29χρονη, παραλάμβανε τα χρήματα για λογαριασμό του 37χρονου από τα άλλα μέλη της οργάνωσης.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(12.225) ευρώ
πέντε οχήματα,
πιστόλι,
μονόκαννο,
(322) γραμμάρια καπνού,
(30) κινητά τηλέφωνα,
πληθώρα καρτών τηλεφώνου ( sim),
(2) τάμπλετ,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και
ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία Ιερού Ναού.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι, τρία από τα παραπάνω πέντε κατασχεμένα οχήματα, αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράνομης δράσης της οργάνωσης από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες.

Επιπλέον τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να δυσχεραίνουν το έργο των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό τους και να «καλύπτουν» τα ίχνη τους χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς αριθμούς τηλεφώνων, ενώ άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συσκευές.

Από τις έρευνες που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ταυτοποιήθηκε η τέλεση από τους δράστες δεκατριών περιπτώσεων απάτης σε βάρος ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα.

Σημειώνεται ότι οι δράστες είχαν αποκομίσει από την παράνομη δράση τους το χρηματικό ποσό των (235.600) ευρώ.

Από τον έλεγχο των στοιχείων των δραστών, προέκυψε ότι οι τέσσερεις ημεδαποί άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ