ΕΑΣ Θεσπρωτίας: Κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων

PROBATA 18

PROBATA 18Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσπρωτίας, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους του Νομού Θεσπρωτίας, ότι έχει ανακύψει σοβαρότατο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα για την κτηνοτροφία της χώρας, καθώς στο πλαίσιο υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2013, οι κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να τους καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις. Το πρόβλημα είναι σημαντικό για το νομό.

Το θέμα έχει επισημανθεί εδώ και αρκετό καιρό από πολλούς φορείς ΠΑΣΕΓΕΣ, Ενώσεις, κτηνοτρόφους και γεωπόνους προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια διορθωτική παρέμβαση.

Οι επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων που απέμειναν μετά από διασταυρώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι σαφώς μικρότερες από τις απαιτούμενες. Αυτό έγινε γιατί το Υπουργείο αποφάσισε αιφνιδιαστικά και μάλιστα παραμονές των δηλώσεων ΟΣΔΕ, να καθορίσει ποιοι βοσκότοποι είναι επιλέξιμοι και ποιοι όχι. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, βοσκότοποι που τα προηγούμενα χρόνια το Υπουργείο αναγνώριζε και αποδεχόταν ως επιλέξιμους, τώρα να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμοι και οι κτηνοτρόφοι να κινδυνεύουν με περικοπές των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Είναι αυτονόητο, ότι κτηνοτροφία χωρίς βοσκότοπους δεν μπορεί να υπάρξει. Τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ πρέπει άμεσα να δώσουν λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται από ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των λιβαδιών και έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τους όρους αξιοποίησης και προστασίας τους. Σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τον πρωτογενή τομέα όσο πιο δυνατό γίνεται, είναι απαράδεκτο να τίθενται οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων σε κίνδυνο. Ειδικά για την περιοχή μας που επί πλέον πλήττεται από τις συνέπειες της «παράδοξης» ιδιωτικοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Η Ε.Α.Σ.Θ. ήδη με σχετική επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ έχει αναδείξει το σημαντικό για την περιοχή μας πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ