Δωδώνη, Γαρδίκι, Καστρίτσα… Ιστορία και μυστικά αιώνων αποκαλύπτονται!

ARXAIA DODONH5 31

ARXAIA DODONH5 31

Μυστικά αιώνων αποκαλύπτουν μνημεία κι αρχαιολογικοί χώροι του Νομού Ιωαννίνων όσο οι εργασίες των επιστημόνων συνεχίζονται… Μυστικά που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα και περισσότερα αν εξελίσσονταν ένα ολοκληρωμένο ανασκαφικό πρόγραμμα… Όμως τέτοιο είναι αδύνατο να υπάρξει και ότι αποκαλύπτεται είναι στο πλαίσιο των γενικότερων έργων ανάδειξης που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ.

Τα τρία μεγαλύτερα έργα στο Νομό Ιωαννίνων εκτελούνται στη Δωδώνη, την Καστρίτσα και το Μεγάλο Γαρδίκι και ουσιαστικά εισέρχονται στην τελική ευθεία, όμως αναμένεται η χρηματοδότηση να έχει και συνέχεια, όπως στην περίπτωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, αλλά και της ανάδειξης της αρχαίας στοάς.

ARXAIA DODONH4 31

Πέρα από την αναστήλωση του θεάτρου, που αποτελεί την κορωνίδα του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης κι ανάδειξης κι άλλων μνημείων ενώ μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηπείρου είναι η ανάδειξη της κύριας εισόδου στην αρχαία Δωδώνη, η οποία αποκαλύφθηκε και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

dodoni stoa5

Σπουδαίο είναι το έργο που εκτελείται στην Καστρίτσα, έναν χώρο που μέχρι πρότινος κρατούσε καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Η Αρχαία Τέκμονα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών, βρίσκεται σε μία θέση που δεσπόζει στο λεκανοπέδιο και μπορεί με την ολοκλήρωση των έργων να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς.

KASTRITSA T5

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η αποκάλυψη του τείχους της αρχαίας πόλης στην νοτιοανατολική πλευρά της Ακρόπολης σε εντυπωσιακό ύψος και με το ένα σκέλος του να θυμίζει το σχήμα λόγχης ή πρώρας καραβιού!

Παράλληλα έχουν εντοπιστεί σε πλάτωμα, στο ύψος του ομώνυμου Μοναστηριού, ένας αρχαίος δρόμος και τα σπίτια αρχαίου οικισμού. Ο χώρος αυτός, που ήταν κόμβος αρχαίων διαδρομών, χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο στα αρχαία αλλά και στα Ρωμαϊκά χρόνια, ακόμα και στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων από τους Οθωμανούς που είχαν εκεί θέσεις μάχης. Είναι ο μεγαλύτερος γνωστός οχυρωμένος χώρος στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων κι έχει να προσφέρει πολλά στην έρευνα.

m gardikiΗ Ακρόπολη του Μεγάλου Γαρδικίου πάνω από την Ελεούσα ανήκε στην αρχαία Πασσαρώνα, πρωτεύουσα των Μολοσσών, πριν την μεταφέρει ο Πύρρος στην Αμβρακία.

Η πόλη αυτή ήταν και η πρώτη που κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι όταν εισέβαλαν στο Λεκανοπέδιο. Είναι σίγουρο ότι επικοινωνούσε με την Ακρόπολη της Καστρίτσας, με την οποία εξάλλου υπάρχει οπτική επαφή.

Μέσω του ΕΣΠΑ έγιναν εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Και σ’ αυτή την περιοχή έχουν εντοπιστεί νέες αρχαιότητες που οδήγησαν σε ανασκαφική έρευνα.

Υπάρχουν κατοικίες, αλλά και διάφορες δομές όπως δεξαμενές για νερό, που αξιοποιήθηκαν και στα μεταγενέστερα χρόνια, καθώς και το Ιερό του Αρείου Διός στους βόρειους πρόποδες του λόφου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηπείρου, είναι γεγονός ότι επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και έχει μεγάλη αξία ότι το έργο αυτό το μοιράζεται με τους κατοίκους της περιοχής και όσους την επισκέπτονται.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ