Δολιανά, Τσεπέλοβο, Κατσικάς, Φιλιππιάδα και Λουτρό.. Ενστάσεις και προβληματισμοί

kentro skines

kentro skines

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ό, τι προσπάθησε να χτίσει η Περιφέρεια Ηπείρου και όλοι οι δήμοι της περιοχής, με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες, το γκρέμισε ουσιαστικά το κεντρικό κράτος, με ένα και μόνο έγγραφο.

Οι φορείς της Ηπείρου, μέσα από μία πρωτόγνωρη διαδικασίας διαλόγου και συνεννόησης, επιχείρησαν κατ’ αρχάς να διαμορφώσουν ένα καλό κλίμα στην κοινωνία, για την υποδοχή των προσφύγων.

Επιχείρησαν επίσης, να καταθέσουν πρόταση για χώρους φιλοξενίας, ώστε να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που έχουν δημιουργηθεί στην Μακεδονία.

Κι όλα έδειχναν ότι μπορούν να εξελιχθούν ομαλά..

Μέχρι την στιγμή που έφτασε το έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού άμυνας, για τους πέντε χώρους, όπου πρόκειται να εγκατασταθούν τα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Αφενός η απόφαση απέχει από τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί, αφετέρου από τούδε και στο εξής η Περιφέρεια και οι Δήμοι, μετατρέπονται σε θεατές της όλης υπόθεσης, καθώς η διαχείρισή της περνά στο στρατό και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Παράλληλα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση για τον αριθμό των ατόμων που θα φιλοξενηθούν, αν πρόκειται για πρόσφυγες ή για μετανάστες, για την εθνικότητα και για τον χρόνο παραμονής..

Άλλωστε, όπως λένε συνεχώς στελέχη της κυβέρνησης, τέτοια ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν, καθώς εξαρτώνται από την γενικότερη εξέλιξη του προβλήματος.

Με βάση τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, γίνεται ολοφάνερο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων ή μεταναστών θα οδηγηθεί στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.

petropoulaki z

Το στρατόπεδο έκλεισε προ πενταετίας. Μάλιστα τότε, ο στρατός ξήλωσε τα πάντα… Από την περίφραξη μέχρι και τα τολ που υπήρχαν και μετέφερε μέρος του υλικού σε άλλα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα.

Η συνολική του έκταση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ, ανέρχεται στα 118 στρέμματα.

Από την ώρα που αποχώρησε ο στρατός και παραχωρήθηκε στο Δήμο Ζηρού δεν έγινε καμία συντονισμένη ενέργεια για την αξιοποίησή του.

Σήμερα λοιπόν επιστρέφει και πάλι ο… στρατός, αλλά με άλλο ρόλο και για άλλο λόγο.

Οι χώροι βέβαια, για την υποδοχή των προσφύγων θα πρέπει να διαμορφωθούν και να κατασκευαστούν και τα έργα που θα παρέχουν συνθήκες υγιεινής κι ασφάλειας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζηρού, θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Σημειώνεται δε ότι προ ημερών ο δήμαρχος Νίκος Καλαντζής είχε αποστείλει σχετική επιστολή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ!

Την θέση Λουτρό, που έχει επιλεγεί στην Πρέβεζα, δεν την έχει ούτε ο χάρτης. Στην κυριολεξία όμως! Πρόκειται για μία δημοτική έκταση, μεταξύ Αρχαγγέλου και Καμαρίνας, κοντά στη Μυρσίνη, στην οποία όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν!

loutro xartis

Είναι άγνωστο πως προέκυψε και σίγουρα δεν αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε σχετική πρόταση από τον Δήμο Πρέβεζας, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Στο Νομό Ιωαννίνων, στην φάση αυτή, θα λειτουργήσουν τρία κέντρα υποδοχής.

Το πρώτο στον Κατσικά, στις εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου. Πρόκειται επίσης για μία έκταση αρκετών στρεμμάτων, στην οποία αντιδρά ο δήμος Ιωαννιτών. Το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι πρόθυμο να φιλοξενήσει πρόσφυγες όχι όμως στον συγκεκριμένο χώρο τον οποίο θεωρεί ακατάλληλο καθώς είναι βαλτώδης και ανοιχτός!

aerodromio katsika

Εναλλακτική πρόταση δεν κατατέθηκε παρά μόνο επαναδιατυπώθηκε η άποψη του δημάρχου ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στρατόπεδα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις του πρώην μουσικού γυμνασίου Δολιανών και η εστία, εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Η χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τα 200 με 300 άτομα, τα οποία θα βρεθούν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

estia dolania

Τέλος, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αιφνιδίασε και την επιλογή της μαθητικής εστίας στο Τσεπέλοβο, η οποία ανήκει επίσης στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, και ήταν ανενεργή για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Από τον Δήμο Ζαγορίου δεν υπάρχει επίσημα καμία αντίδραση, αναμένεται ωστόσο τις επόμενες ώρες να ακολουθήσει και η δική του τοποθέτηση.

estia tsepelovo

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ