Διόδια με το χιλιόμετρο στην Εγνατία Οδό… Πως θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

HLEKTRONIKA DIODIA

HLEKTRONIKA DIODIAΤη λειτουργία αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, εξήγγειλε για μία ακόμη φορά ο Υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοίδης, χωρίς όμως να προσδιορίζει επ’ ακριβώς το χρόνο κατά τον οποίο θα τεθούν σε εφαρμογή.

Τα αναλογικά διόδια ήταν πάγιο αίτημα των φορέων από όπου διέρχεται ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, καθώς έτσι τα τέλη που καταβάλλονται από τους οδηγούς είναι ανάλογα με την απόσταση και τα χιλιόμετρα που διανύουν.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, με το οποίο οι χρήστες του αυτοκινητοδρόμου δεν είναι αναγκασμένοι να κάνουν πυκνές στάσεις για πληρωμές διοδίων, ανά 50-60 χλμ., και, δεν θα υπάρχει αντίστοιχη χρέωση για μικρότερες ή μεγαλύτερες διαδρομές.

Με το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα η χρέωση θα γίνεται όταν το όχημα εξέρχεται από τον αυτοκινητόδρομο, που σημαίνει ότι σε κάθε έξοδο της Εγνατίας θα υπάρχουν τέτοια συστήματα.

Έτσι για την Εγνατία Οδό, που το 80% των μετακινήσεων είναι τοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία αναλογικών σταθμών διοδίων αναμένεται να επιβαρύνει λιγότερο – σε σχέση με σήμερα – τους χρήστες.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει υπογραφεί από τις 10 Απριλίου 2014 και αφορά την εγκατάσταση ολοκληρωμένου αναλογικού συστήματος, όχι μόνο στην Εγνατία, αλλά και σε τρεις κάθετους άξονες του αυτοκινητοδρόμου: Από Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Σιάτιστας έως Μεθοριακό Σταθμό Κρυσταλλοπηγής, από Α/Κ Λαγκαδά/Σερρών έως το Μεθοριακό Σταθμό Προμαχώνα και από Α/Κ Χαλάστρας έως το Μεθοριακό Σταθμό Ευζώνων.

Σήμερα, επί της Εγνατίας Οδού λειτουργούν έξι σταθμοί διοδίων, στην Τύρια (περιοχή Παραμυθιάς Θεσπρωτίας), στο Μαλακάσι (περιοχή Μετσόβου), στον Πολύμυλο Κοζάνης, στην Ανάληψη (περιοχή Λαγκαδά), στην Μουσθένη Καβάλας και στον Ιασμο Κομοτηνής.

Το τέλος διέλευσης για τα δίκυκλα είναι 1,70 ευρώ, για τα Ι.Χ. 2,40 ευρώ, για τα φορτηγά 6 ευρώ και για τα αρθρωτά λεωφορεία και βαρέα οχήματα 8,40 ευρώ.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις για τις τιμές των διοδίων σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι αυτές προβλέπονται στις συμβάσεις οι οποίες υπερψηφίστηκαν από 250 βουλευτές το 2007. Εξάλλου, σημείωσε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση θα ήταν δυσμενέστερη αφού τα επιτόκια δανεισμού μετά την κρίση τριπλασιάστηκαν. Σε κάθε περίπτωση, είπε, τα αναλογικά διόδια είναι εν τέλει η δίκαιη λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ