Διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

XRHMATA XERI

XRHMATA XERIΠροβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν σταθερά αυξητική την τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από φορολογικές υποχρεώσεις.

Από 1/1 του 2013 έως το τέλος του φετινού Μαρτίου, οι αποκαλούμενες νέες οφειλές ανέρχονται ήδη στα 13,115 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στο τελευταίο δίμηνο “φούσκωσαν” κατά περίπου 3 δισ. ευρώ!

 

Στην πάγια ρύθμιση έχουν υπαχθεί μόλις 892 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές ανέρχονται έως τώρα στα 275 εκατ. ευρώ.

Στη νέα τριμηνιαία του Έκθεση, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει ως βασική αιτία της αύξησης των οφειλών την υπερφορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι πάνω από 80 φορολογικοί νόμοι και οι πάνω από 800 εγκύκλιοι ούτε έχουν βελτιώσει το φορολογικό επενδυτικό περιβάλλον ούτε έχουν αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.

Στην ίδια Έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι πολύ υψηλοί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ζητήσει το φθινόπωρο από την τρόικα τη μείωση των στόχων για την επόμενη διετία.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι τα υψηλότερα πλεονάσματα για τη διετία 2017- 2018, η επιστροφή στις αγορές αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης, διασφαλίζουν τη πορεία μείωσης του χρέους.

Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από το 2018, το χρέος θα έχει μειωθεί στο 139,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 7 μονάδες χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ