Αναλυτικές οδηγίες για την διαμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ στα πωλούμενα αγαθά, δίνει με εγκύκλιό της προς τους επαγγελματίες οι Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.
Η εγκύκλιος καλύπτει όλες τις κατηγορίες αγαθών και καλύπτει από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων. Μπαίνει σε τέτοια λεπτομέρεια διευκρινίζοντας ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.
Στις αναλυτικές διευκρινίσεις που παρέχει, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται για το ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση όπου ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος ( 23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί ( αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι , πατάτες , νερό και ψωμί. Αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωσης τον παίρνει η μπάλα της εστίασης και όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο διευκρινίζεται:
Κρέατα
Κρέας εκτός από το κρέας βοοειδών, νωπό, διατηρημένο σε απλή ψύξη ή κατεψυγμένο, χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία (Δ.Κ. 0203, 0204, ΕΧ 0207, ΕΧ 0208), υπάγεται στο 13%.
Κρέας παρασκευασμένο με προσθήκες άλλων προϊόντων ή συστατικών ή με άλλη επεξεργασία, όπως θερμική επεξεργασία ή ομογενοποίηση, (π.χ. αλλαντικά) (Κεφάλαιο 16), υπάγεται στο 23%.
Για παράδειγμα:
«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε «καλαμάκι» (Κεφάλαιο 2) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).
«Σουβλάκι νωπό», ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ-ψημένο) (Κεφάλαιο 16) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).
Η αναφορά στα ενδεικτικά παραδείγματα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1160/17.7.2015 στο «σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία:13%» είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.
Επίσης επισημαίνεται ότι όταν το κρέας αναμειγνύεται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή (π.χ. κιμάς βόειος και χοιρινός) και μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, η τιμολόγηση γίνεται ανά συντελεστή. Αντίθετα, όταν το κρέας είναι ήδη αναμεμειγμένο και πωλείται ως ενιαίο προϊόν που τα επιμέρους μέρη του ανήκουν σε μειωμένο και σε κανονικό συντελεστή, οπότε δεν μπορεί να τιμολογηθεί διακεκριμένα, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή.
{jathumbnail off}