Διαθέσιμα τ΄αποτελέσματα από τις έρευνες στο Ιόνιο

IONIO SEISMIKAΤα πρώτα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που διεξήγαγε στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης θα διαθέτει από την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, η νορβηγική εταιρεία PGS, μετά από άδεια του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη.

Η PGS έχει συλλέξει δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας και νότια της Κρήτης για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα (fast track) θα είναι πλέον διαθέσιμα. Τα δεδομένα αυτά, που περιλαμβάνουν επίσης, δεδομένα μαγνητικών και βαρυτικών καταγραφών, είναι διαθέσιμα από την ομάδα multiclient της PGS, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο meinfo@pgs.com. Στόχοι του ερευνητικού προγράμματος είναι η βελτίωση της κατανόησης της γεωλογικής δομή και των λεκανών απόθεσης ιζημάτων, καθώς και ο προσδιορισμός των πετρελαϊκών συστημάτων πριν την εκκίνηση του γύρου αδειοδοτήσεων, που προγραμματίζεται για τα μέσα του 2014.

 

Ο χάρτης της PGS με τις γραμμές σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων, περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση  της τεχνολογίας Geostreamer GS™, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.

Θα συμπεριληφθούν, επίσης, άλλα 6.000 χιλιόμετρα παλαιότερων δεδομένων ιδιοκτησίας του ΥΠΕΚΑ (που ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων), τα οποία θα υποστούν επανεπεξεργασία και μαζί με τα νεότερα θα συμβάλουν στην πληρέστερη ερμηνεία των πετρελαϊκών συστημάτων. Επιπροσθέτως, «χτυπήθηκαν» μερικές μεγάλου μήκους γραμμές, οι οποίες προχωρούν έως τα αβυσσικά πεδία της κεντρικής Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS, επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις περιοχές:

-Η βόρεια περιοχή περιλαμβάνει κάνναβο (νοητό πλέγμα από ευθύγραμμα τμήματα) 10×10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone). Η ζώνη αυτή αποτελεί επέκταση της ανθρακικής πλατφόρμας της νοτίου Αδριατικής, με ανθρακικά πετρώματα του ανώτερου Κρητιδικού έως Ηωκαίνου, που καλύπτονται από παχύ κάλυμμα λεπτομερών ιζημάτων του Ολιγοκαίνου και κλαστικά ιζήματα του Μειο-Πλειοκένου. Το σύστημα αυτό, έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής,  στην γειτονική Ιταλία και Αλβανία.

-Στα νότια, υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία. Η απεικόνιση των πετρωμάτων θα επικεντρωθεί στα Ηωκαινικά και Κρητιδικά ανάλογα για το Κατάκολο και στους  Τριαδικούς εβαπορίτες, οι οποίοι παρουσιάζουν δυναμικό με εναλλαγές αλίτη,  γύψου και ανυδρίτη, με δολομίτες και στρώματα σχιστολίθων πλούσιων σε οργανικά.

-Νοτίως της Κρήτης, ο κάναβος των γραμμών θα καταδείξει, μεταξύ άλλων, το πρίσμα προσαύξησης του Νεογενούς στη Μεσογειακή ράχη, όπως και την έκταση, το πάχος και τη συνέχεια του καλύμματος των εβαποριτών του Μεσσηνίου.

Η επεξεργασία των δεδομένων είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013, καθώς το αρχικό πρόγραμμα της συλλογής των δεδομένων επεκτάθηκε από τα 8.500 χιλιόμετρα στα 12.500 χιλιόμετρα.

Τα ενδεικτικά αποτελέσματα από χαρακτηριστικές γραμμές PSTM, αντιπροσωπευτικές των παραπάνω περιοχών, είναι πλέον διαθέσιμες για παρουσίαση στα “data room” της PGS. Σύντομα η νορβηγική εταιρία θα εγκαταστήσει ανάλογο χώρο προβολής δεδομένων και στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ανέφερε ότι μέσα στο 2014 θα υλοποιηθεί ο πρώτος μεγάλος γύρος παραχωρήσεων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την επιλογή του αγωγού TAP,  αποκτά διακριτή θέση στο ενεργειακό γίγνεσθαι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ