ΔΗΜΑΡ: Με θετικά σημεία το σχέδιο για τα απορρίμματα

aporrimatofora

aporrimatoforaΗ Νομαρχιακή επιτροπή της Δημαρ συζήτησε το θέμα του νέου σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που βρισκόταν σε διαβούλευση, και τον ενδεχόμενο κίνδυνο διακοπής της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας το οποίο βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης και αποφάσισε τα ακόλουθα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ο βασικός προσανατολισμός του νόμου με διαλογή στην πηγή κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Η μετατόπιση του βάρους της διαχείρισης, για τις πέραν της συλλογής διαδικασίες, από την περιφέρεια στους δήμους, δημιουργεί επιφυλάξεις, με βάση την πείρα του παρελθόντος, την έλλειψη αντίστοιχης τεχνογνωσίας, την απροθυμία για σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, και το πολιτικό κόστος, για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος ειδικά στους μικρούς δήμους.

Η κατοχύρωση αποκλειστικά του δημόσιου χαρακτήρα, αποκλείοντας τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), όταν είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, δεν βοηθάει στην υλοποίηση του σχεδιασμού και την χρηματοδότησή του.

Το μέγεθος του προβλήματος, η πολύχρονη μέχρι τώρα προσπάθεια, και η προτεινόμενη ουσιώδης ανατροπή του μέχρι σήμερα σχεδιασμού, επιβάλλουν την επιμήκυνση του χρόνου διαβούλευσης για τον ουσιαστικότερο διάλογο μεταξύ πολιτείας, φορέων και κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά την περιοχή μας, σημειώνει ότι ο σχεδιασμός που είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης του δεν πρέπει να ανατραπεί, αλλά να ολοκληρωθεί, ώστε τα αποτελέσματα της λειτουργίας του να συμβάλλουν στον μελλοντικό σχεδιασμό, αποφεύγοντας την βίαιη οπισθοδρόμηση και καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ