Δηλώσεις για την κατάληψη του δημαρχείου

DS2 17 9 14

DS2 17 9 14

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες στα Γιάννενα με αποκορύφωμα την κατάληψη του Δημαρχείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με θλίβει βαθύτατα η κατάσταση μιας συνολικής απαξίωσης που επικρατεί σήμερα.

Οι λαθεμένες επιλογές της κυβέρνησης σε σχέση με τον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά και η έλειψη συντονισμού, οδηγεί σε κρίσιμες καταστάσεις.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, οι φορείς και πρώτα και πάνω απ’ όλα η τοπική κοινωνία, ρημαγμένη και η ίδια από την κρίση, έδωσε ψυχή και βοήθεια στους ρημαγμένους από τον πόλεμο συνανθρώπους μας, που βρέθηκαν στην πόλη μας.

Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφήνονται να γίνουν έρμαια χειραγώγησης και να τους οδηγούνε σε ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον τους.

Αντικειμενικά η διαχείριση του προσφυγικού είναι μια δύσκολη υπόθεση, σε όλες τις πτυχές της.

Αναρωτιέμαι, όμως, ποιο θεσμικό πλαίσιο προστατεύει σήμερα το σύμβολο της δημοκρατίας στην Αυτοδιοίκηση, το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο καταλαμβάνεται ανά πάσα στιγμή.

Αναρωτιέμαι ποιος θεσμός ενεργοποιείται και τι χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί, έτσι ώστε:

-να προστατεύσει έναν δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο για να ενεργεί ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα,

-να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου.

Αναρωτιέμαι τελικά ποιος είναι «Αλληλέγγυος» και ποιος δεν είναι και σε ποιόν θα πρέπει να το αποδείξει.

Ας αναλάβουμε όλοι τις θεσμικές μας ευθύνες, πριν να είναι αργά».

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα που προκλήθηκαν εις βάρος του δήμου Ιωαννιτών, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ανακοινώνει:

Καταδικάζουμε απερίφραστα την χθεσινή κατάληψη του Δημαρχείου και την «ομηρία» του Δημάρχου και των συνεργατών του.

Η ανεμπόδιστη λειτουργία των θεσμικών οργάνων της πόλης και του κυρίαρχου οργάνου της, του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας.

Ασχέτως με τις όποιες μικρές ή μεγάλες διαφωνίες των δημοτικών παρατάξεων, έχουμε χρέος όλοι μας να διατηρήσουμε ένα επίπεδο πολιτικής ευπρέπειας και δημοκρατικής αντιπαράθεσης, προστατεύοντας τον ίδιο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές βίας, βλάπτουν τα συμφέροντα των ίδιων των προσφύγων και ακόμη εγκυμονούν κινδύνους αντιπαράθεσης με την κοινωνία, η οποία επιδεικνύει αυθόρμητη και πηγαία αλληλεγγύη, στην τραγική μοίρα των ανθρώπων, που ο πόλεμος στην πατρίδα τους τούς εξανάγκασε, άθελά τους, να βρεθούν στην χώρα μας και στην περιοχή μας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ