Δεν υπάρχουν οι διακόσιοι για το νέο εκλογικό νόμο

boylh geniki

boylh geniki

Κλείνει οριστικά το θέμα της αναζήτησης των 200 βουλευτών που απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ώστε να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες (και όχι μεθεπόμενες) εκλογές. Μετά την δήλωση της Χρυσής Αυγής ότι θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία καθώς «δεν θα γίνουμε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ», όπως είπε ο εκπρόσωπός της, αποσαφηνίζεται το τοπίο.

Έτσι, οι 197 ψήφοι που εικαζόταν ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, δυο ανεξάρτητοι βουλευτές και ΧΑ), μειώνονται στους 179.

Την ίδια στιγμή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν μεταβάλλουν τη θέση τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο που έφερε οδηγώντας τη χώρα στην ακυβερνησία.

Έντονες ήταν εξάλλου και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την παράταση κατά μια ημέρα της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου (θα ψηφιστεί την Πέμπτη 21 Ιουλίου) με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν.Δένδια να δηλώνει ότι είναι ουσιαστικό το θέμα της προσαρμογής του προγράμματος των εργασιών της Βουλής στο εκάστοτε πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κι αυτό «όχι μόνο δεν είναι ορθό και υποδηλώνει αντίληψη περιφρόνησης του Κοινοβουλίου, αλλά μας δημιουργεί και μια αντίληψη καθόλου κατανοητή», όπως είπε.

Αλλά και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρ.Λοβέρδος τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε έναν εκλογικό νόμο που τον εισηγείται ένας υπουργός ο οποίος διαφωνεί με αυτόν, όπως είναι». «Τι είναι η Βουλή; Τσιφλίκι της κυβέρνησης», διερωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ.Παφίλης έκανε λόγο για «υποκρισία στον τύπο και την ουσία», ενώ ο εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπ.Δανέλλης υπογράμμισε ότι «η νοοτροπία που υπαγόρευσε αυτή την μεθοδολογία δεν συνάδει με την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κουλτούρας συνεννόησης».
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ