Δεν βρέθηκε τοξικό φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά

delta kalama

delta kalama

Για καθαρά προληπτικούς λόγους γίνονται μετρήσεις κι αναλύσεις ύπαρξης τοξικού φυτοπλαγκτόν στις εκβολές του Καλαμά, όπου αναπτύσσονται μονάδες παραγωγής οστρακοειδών.

Αυτό ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, με αφορμή σχετικό ερώτημα που είχε τεθεί από την Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς».

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας στο πλαίσιο των εκ του νόμου υποχρεώσεων της για την υγειονομική παρακολούθηση της ζώνης παραγωγής οστρακοειδών (μυδιών) έχει συνάψει με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών) την από 5-1-2015 προγραμματική σύμβαση για την παρακολούθηση δυνητικώς τοξικού φυτοπλαγκτόν στις εκβολές Καλαμά.

Η δειγματοληψία πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία συχνότητα από τρία σημεία-σταθμούς.

Η εν λόγω υποχρέωση δεν αφορά αποκλειστικά την Π.Ε. Θεσπρωτίας και τις εκβολές του ποταμού Καλαμά, αλλά το σύνολο των οστρακοκαλλιεργητικών ζωνών της επικράτειας λόγω της φύσης του καλλιεργούμενου είδους.

Στην περίπτωση του ποταμού Καλαμά και με βάση τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου προγράμματος παρακολούθησης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα δείγματα ήταν αρνητικά (δηλαδή στην περιοχή των εκβολών του Καλαμά δεν παράγεται τοξικό φυτοπλαγκτόν).

Όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στο χρονικό διάστημα από το 2012 έως σήμερα ανιχνεύθηκε ελαφριά αύξηση τοξικότητας και για προληπτικούς λόγους η ζώνη “έκλεισε” μόνο μια φορά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με άλλες ζώνες (π.χ. στην Β. Ελλάδα και στον Β. Ευβοϊκό Κόλπο) όπου επιβάλλονται μέτρα “κλεισίματος” με μεγάλη συχνότητα και διάρκεια.

Κατά συνέπεια, η μέριμνα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας για την προληπτική διαφύλαξη και προστασία της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση την προστασία του Καλαμά επιβάλλει την στενή παρακολούθηση της μυδοκαλλιεργητικής ζώνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υφίσταται μόνιμος και ανά πάσα στιγμή κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Αυτό αποδεικνύεται και από την διαχρονική διάθεση του προϊόντος από τους μυδοκαλλιεργητές, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε πρόβλημα.

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει τέλος ότι για την συνολική προστασία του ποταμού καθ’ όλο το μήκος του, επιβάλλεται η παρακολούθηση του συνόλου του ρυπαντικού φορτίου (π.χ. βαρέα μέταλλα, οργανικές ενώσεις) που είναι κατά κύριο λόγο βιομηχανικής, αστικής και γεωργο-κτηνοτροφικής προέλευσης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ