Δεν ανατρέπεται η εκτίμηση των σεισμολόγων… Φυσιολογική η εξέλιξη στα Γιάννινα

skordilis manolis

skordilis manolis

– Ο καθηγητής Μανώλης Σκορδίλης μιλά στο Epiruspost

Τόσο ο σεισμός των 4,3 Ριχτέρ που σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα όσο και οι δονήσεις που ακολούθησαν, δεν ανατρέπουν την εκτίμηση των επιστημόνων, ότι πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας.

Ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης μιλώντας στο Epiruspost, τόνισε ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός δεν ανατρέπη την εικόνα ότι πρόκειται για φυσιολογική μετασεισμική δραστηριότητα.

Ο σεισμός έγινε μέσα στο χώρο του ρήγματος που έχει διεγερθεί. Πρόκειται για ένα συνολικό μήκος 6-7 χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος προήλθε από το νότιο άκρο του τμήματος αυτού, γεγονός που τον έκανε πιο αισθητό στην πόλη των Ιωαννίνων.

“Περιμένουμε με την πάροδο του χρόνου μείωση του αριθμού των σεισμών αλλά θα υπάρχουν δονήσεις αυτού του μεγέθους… Χθες το βράδυ είχαμε έναν σεισμό 4,3 Ρίχτερ, μικρότερο από τον κύριο σεισμό του Σαββάτου, που δεν προσθέτει κάτι καινούριο ή διαφορετικό στα δεδομένα που είχαμε μέχρι τώρα”, υπογράμμισε ο κ. Σκορδίλης.

Το Σεισμολογικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναλύει σε καθημερινή βάση τα δεδομένα των Ιωαννίνων και προχωρά στη σχετική δημοσίευση.

Όπως τονίζεται στην τελευταία ανακοίνωση, ομαλή εξέλιξη μιας ακολουθίας δε σημαίνει πλήρη απουσία μετασεισμών.

Είναι δυνατόν στα προσεχή 24ωρα να εκδηλωθούν κάποιος ή και κάποιοι μετασεισμοί που πιθανόν θα γίνουν αισθητοί στην περιοχή. Αυτό, υπό προϋποθέσεις, θα επαληθεύει και τον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο σε μια ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία το μέσο μέγεθος των μετασεισμών παραμένει σταθερό.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ