Δεν έχει λύσεις αλλά από συσκέψεις πάει καλά!

BIKH EYTAKSA

BIKH EYTAKSAΤην αγωνία και την απελπισία τους μετέφεραν στην Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης καλλιεργητές από την ευρύτερη περιοχή του κάμπου Καλπακίου και Παρακαλάμου που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από τα αγριογούρουνα.

Το περίεργο είναι ότι η Γενική Γραμματέας που συγκάλεσε τη σύσκεψη δεν είχε καμία λύση. Κι όχι μόνο αυτό αλλά ανακοίνωσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα!!!

 

Ποια η σκοπιμότητα λοιπόν της συγκεκριμένης συνάντησης;

Μα να επιβεβαιωθεί το γνωστό κι ελληνικό, πως για ότι δεν λύνεται γίνεται μία σύσκεψη –ενίοτε και περισσότερες- και για να αποσταλούν προτάσεις στα Υπουργεία καθότι στην Αθήνα ούτε από καλαμπόκια γνωρίζουν αλλά ούτε κι από αγριογούρουνα!

Στην ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης μεταξύ των άλλων αναφέρεται:

«Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν» ξεκαθάρισε η Γενική Γραμματέας απευθυνόμενη στους καλλιεργητές καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν μπορεί να πάρει μέτρα επεμβατικού χαρακτήρα και ζήτησε τις προτάσεις τους προκειμένου να συμπεριληφθούν σε εκείνες των υπηρεσιών που θα σταλούν στη συνέχεια στα Υπουργεία.

Σημείωσε δε, πως το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να λάβει, είναι να προχωρήσει στον περιορισμό των απαγορεύσεων θήρας ορισμένου χρόνου, ειδικά στις περιοχές όπου ευνοείται υπέρμετρα η αναπαραγωγή του αγριόχοιρου.

Το φαινόμενο με τις επιδρομές των αγριογούρουνων έχει προκύψει την τελευταία πενταετία αλλά έχει ενταθεί πέρυσι και φέτος υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών Γ.Αλεξίου και Ε. Κάκος ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να προστατευτούν οι καλλιέργειες μεταξύ των οποίων και η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου.

Ακολούθησε διάλογος με το Δ/ντη Δασών Ιωαννίνων Ν. Παπαευθυμίου, το Δασάρχη Ιωαννίνων Χρ. Λαγό και τον υπεύθυνο του γραφείου θήρας Μ. Παππά να καταθέτουν τις προτάσεις των υπηρεσιών.

Τέλος, αποφασίστηκε να κατατεθεί προς το Υ.ΠΕ.ΚΑ. πρόταση με ειδικά μέτρα διαχείρισης που θα έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ειδικότερα στην πρόταση θα ζητείται:

• να χαρακτηρισθεί το αγριογούρουνο ως επιβλαβές,

• να αυξηθεί η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, οι ημέρες κυνηγίου και ο αριθμός των θηραμάτων,

• να αποζημιωθούν για έκτακτες ανάγκες οι καλλιεργητές που τα κτήματά τους και οι σοδειές τους καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριογούρουνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ