ΔΕΗ και ΟΤΕ θέλουν να φορολογήσουν οι Δήμοι

HMERIDA 26 9 14

HMERIDA 26 9 14Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και η τοπική αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια θεσμικά και γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ένα κατακερματισμένο νομικό πλαίσιο και μία δαιδαλώδης διαδικασία, ακόμη και για να γίνουν τα αυτονόητα… Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δήμοι και πρέπει να τη διαχειριστούν.

HMERIDA2 25 9 14

Παράλληλα κι ενώ κενά που δημιουργήθηκαν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Καλλικράτη δεν αντιμετωπίζονται, προκύπτουν νέα ζητήματα, ορισμένα φορές μάλιστα εξαιρετικά δύσκολα, τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν με σαφή τρόπο.

Ένα τέτοιο θέμα, που σχετίζεται με τη δυνατότητα που έχουν οι δήμοι να επιβάλλουν τέλη στη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, καθώς πλέον έχουν πάψει να αποτελούν κρατικές επιχειρήσεις αναδείχθηκε στη διάρκεια ημερίδας που οργάνωσε η ΠΕΔ Ηπείρου για την ενημέρωση των νέων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Και φυσικά στο θέμα αυτό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις…. Η πρώτη που ειπώθηκε και στην ημερίδα είναι ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την επιβολή τέλους ενώ η δεύτερη που προέρχεται από τους νομικούς της ΚΕΔΕ αναφέρει ότι είναι εφικτό να γίνει, όπως είναι εφικτό το τέλος και για τα υπόγεια δίκτυα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, πρόκειται για ένα θέμα που πλέον έχει ανοίξει και θα μπαίνει όλο και με μεγαλύτερη ένταση.

HMERIDA2 25 9 14Ο κ. Παπαλέξης ανέδειξε μία ακόμη πτυχή κι αυτή σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ. Φαίνεται ότι στο πολιτικό παρασκήνιο έχει ξεκινήσει η συζήτηση προκειμένου η είσπραξη του φόρου ακινήτων να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση με παράλληλη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης. Κάτι τέτοιο βέβαια θα έχει δραματικές συνέπειες για το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ