Δέκα κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν κάθε μέρα το «άρμα» της Δωδώνης… Ασύμφορες οι τιμές και οι συμβάσεις

DODONH 17 7 13

DODONH 17 7 13Με ρυθµό, που ποτέ δεν έχει ξαναγίνει στα 50 χρόνια της γαλακτοβιοµηχανίας «∆ωδώνη», λύνουν τις συµβάσεις τους οι συνεργαζόµενοι κτηνοτρόφοι.

Σύµφωνα µε πληροφορίες από παραγωγούς της ζώνης γάλακτος καθηµερινά αποχωρούν δέκα παραγωγοί και κλείνουν συµβάσεις µε άλλες γαλακτοβιοµηχανίες.

Πρόκειται για κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις µε πολλά ζώα (αιγοπρόβατα), που είναι άκρως παραγωγικές και οι άλλες βιοµηχανίες τους προσφέρουν δελεαστικό τιµολόγιο, σε σχέση µε τις «µικρές».

 

Εξάλλου, και ο γενικός διευθυντής της «∆ωδώνη», Τοµ Σίπερς, στην μία και μοναδική «συνέντευξη τύπου» που έχει δώσει μέχρι σήμερα παρουσίασε ως πρόβλημα για την εταιρία τους εκατοντάδες μικρούς παραγωγούς της Ηπείρου: «Η πολυδιάσπαση στην κτηνοτροφία δεν δηµιουργεί οικονοµίες κλίµακας κι αυτό είναι ένα πολύ σηµαντικό πρόβληµα. Εµείς όµως θα συνεχίσουµε να αγοράζουµε το όλο το γάλα από τους παραγωγούς της Ηπείρου που δεν µπορούν να το δώσουν αλλού, αλλά τους προτείνουµε να αρχίσουν να συνεργάζονται, για να υπάρξει καλύτερη αποδοτικότητα». Έδειξε µε άλλα λόγια πως για την εταιρεία οι µικροί παραγωγοί είναι πρόβληµα κάτι που φάνηκε και µε τις τιµές που ανακοίνωσε η «∆ωδώνη».

Αναφορικά µε τις εισκοµιζόµενες ποσότητες γάλακτος, ο κ. Σίπερς είπε ότι πέρσι το γάλα, που πήρε η «∆ωδώνη» ήταν περισσότερο από αυτό που χρειαζόταν, αλλά µε το πλάνο ανάπτυξης που έχει η εταιρεία προβλέπει πως τα επόµενα χρόνια θα χρειάζεται µεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτές που παράγονται σήµερα στην Ήπειρο.

Πάντως, οι παραγωγοί θεωρούν ασύµφορες τις µειώσεις των τιµών που ανακοίνωσε η βιοµηχανία και, σε συνδυασµό µε την ασυνέπεια που έχει δείξει στις πληρωµές τους τελευταίους µήνες, αποφασίζουν ο ένας µετά τον άλλον ότι είναι καλύτερα να συνεργαστούν µε ελληνικές εταιρείες κι ας δίνουν τις ίδιες τιµές για το αιγοπρόβειο γάλα.

ΠΗΓΗ: AGRONEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ