Γυμνότοπος: Οι γυναίκες δημιουργούν κι επιχειρούν!

GIMNOTOPOS S2

GIMNOTOPOS S2ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρούλα Χρήστου

Οι γυναίκες γεννούν. Ή δημιουργούν, αν θέλετε. Το λίγο το κάνουν πολύ και την κρίση ευκαιρία. Παράδειγμα οι αγροτικοί συνεταιρισμοί γυναικών.

Απ΄τα λίγα του τόπου φτιάχνουν πολλά θαυμαστά σε ποιότητα και αξία. Δεκάδες συνεταιρισμοί σ΄όλη τη χώρα την τελευταία δεκαετία, τρεις εντός των ορίων του δήμου Ζηρού. (Θεσπρωτικού, Γυμνοτόπου, Παναγιάς).

Ο Συνεταιρισμός Γυναικών Γυμνοτόπου ιδρύθηκε πριν οχτώ χρόνια και μόλις την περασμένη Κυριακή έκανε τα εγκαίνια στο εργαστήριο-εκθετήριό του.

Κι αυτό γιατί βασανίστηκε πολύ σε προσωρινές ακατάλληλες στέγες με τα οικονομικά των μελών του ανεπαρκή για τολμηρά επιχειρηματικά βήματα και με την έμφυτη συστολή της φτωχής ηπειρώτισσας μάνας. Μα ήρθαν έτσι οι καιροί και απαιτούνταν ρίσκο. Ψηλά το κεφάλι κι αγέρωχο βάδισμα σαν σε καιρό πολέμου.

GIMNOTOPOS S1Μίσθωσαν λοιπόν οι γυναίκες μεγάλο κτήριο στο κέντρο του χωριού, άνοιξαν τις πόρτες του και σε νέα μέλη με νέους ορίζοντες, εμπλούτισαν τη γκάμα των προϊόντων και ενίσχυσαν τον τομέα της διαδικτυακής αγοράς.

Τα κλασσικά παραδοσιακά προϊόντα της ηπειρώτικης γης( τραχανάδες παντός είδους, πίτες λογιών λογιών, γλυκά κουταλιού και γλυκά για κοινωνικές εκδηλώσεις ,μαρμελάδες, πάστες, βότανα για αφεψήματα και για μαγειρέματα, κηραλοιφές διαφόρων ειδών και φυσικά αναψυκτικά) παρουσιάστηκαν σε πλήθος χωριανών και επισκεπτών που συνέρρευσαν και ξαφνιάστηκαν ευχάριστα το βράδυ της περασμένης Κυριακής.

Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνοτόπου μοιάζει με το έμβλημά του σ΄αυτή τη φάση. Ένα ολάνθιστο ταπεινό γαϊδουράγκαθο. Δεν του δίνεις σημασία αρχικά μα όταν ανθίζει και το βάλεις σε μια σύνθεση μ΄ άλλα αυτοφυή της άγονης γης μας, μεταβάλλεται σε βασιλιά των λουλουδιών, ανακαλύπτεις ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες πίσω απ’ την καλά φυλαγμένη, αγκαθερή ομορφιά του. Έτσι κι ένας αγροτικός συνεταιρισμός. Αν επιμείνει και μπει στη σύνθεση μιας ολοκληρωμένης αγροτοτουριστικής και αγροτοδιατροφικής πρότασης, εδραιώνεται και εντυπωσιάζει με την ταπεινότητά του.

Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Γυμνοτόπου παράγει και εμπορεύεται προϊόντα σε τιμές λιανικής και χοντρικής πώλησης, αναλαμβάνει κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, μνημόσυνα) και διατηρεί ιστοσελίδα για όσους επιλέγουν το σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας και αγορών.(sgyngymnotopos.wordpress.com)

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ