Γρηγόρης Καψάλης: Μια βραδιά αφιέρωμα

GRHGORHSΤιμητική βραδιά αφιερωμένη στον Γρηγόρη Καψάλη και τον Γιάννη Παπακώστα με τίτλο «Γρηγόρης Καψάλης: Απ’ το Ζαγόρι στα Γιάννινα» θα πραγματοποιήσουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών την Kυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Θα συμμετέχει η Χορωδία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου.

Ο Γρηγόρης Καψάλης είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου.

 

Γεννημένος το 1929 στον Ελαφότοπο του Ζαγορίου, μυήθηκε στο κλαρίνο κοντά στον πατέρα και τον παππού του και στην συνέχεια μαθήτευσε στη περίφημη σχολή του Ξηρομέρου κοντά στον Βασίλη Σαλέα.

 

Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής: τον Φίλιππο Ρούντα, τους Χαλκιάδες, τον Χρόνη Καψάλη και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 αξιώθηκε να γίνει μέλος στο συγκρότημα “Τα Τακούτσια”, που θεωρείται ο κυριότερος θεματοφύλακας της Ζαγορίσιας παράδοσης.

Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και στον Ελληνισμό της διασποράς. Το 1993 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο αφιέρωμα στους κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου. Έχει αποτυπώσει την τέχνη του σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, σε ταινίες ντοκιμαντέρ και στην πλούσια δισκογραφική του παραγωγή’με την γαλλική ραδιοφωνία, τον πολιτιστικό σύλλογο Ζαγορισίων, το πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και με το Λύκειο Ελληνίδων.

Τραγουδιστής και ο ίδιος, ο Γρηγόρης Καψάλης συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο τραγούδι με τον Γιάννη Παπακώστα από τους Χουλιαράδες, χωριό με πλούσια τραγουδιστική παράδοση, και στο λαούτο με τον Χρήστο Ζώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ