Γρεβενίτι: Μια αγκαλιά λουλούδια για τα θύματα των Ναζί

GREBENITI KORITSAKIA

GREBENITI KORITSAKIAΤα χρόνια πέρασαν, ο πόνος μπορεί να μαλάκωσε όμως κανένας δεν ξέχασε. Κανένας στο Ζαγόρι δεν μπορεί να ξεχάσει τις θηριωδίες των Γερμανών.

Εβδομήντα ένα χρόνια συμπληρώθηκαν από το ολοκαύτωμα και στο Γρεβενίτι, ο Δήμος, πραγματοποίησε την Ημέρα Μνήμης.

Εκεί στον ίδιο τόπο. Στον τόπο του μαρτυρίου. Είκοσι τρεις ψυχές χάθηκαν στο Γρεβενίτι από τους Γερμανούς. Έγιναν στάχτη 295 σπίτια….

 

Κανένας δεν μπορεί ακόμη και σήμερα να ξεχάσει το αβάπτιστο κοριτσάκι που οι κατακτητές το πέταξαν στην ξιφολόγχη…

Κι ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, όταν στην Ημέρα Μνήμης, δύο μικρά κοριτσάκια, η Κυριακή και η Μαρία, κατέθεσαν λίγα λουλούδια, για το μωρό που χάθηκε πριν προλάβει να χαμογελάσει στη ζωή.

Μ’ αυτό τον τρόπο τίμησαν τη μνήμη ενός παιδιού και έστειλαν το πιο επίκαιρο μήνυμα: Κανένας δεν δικαιούται να ξεχνά τα εγκλήματα του ναζισμού.

Κάποια χωριά στο Ζαγόρι, ήδη έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνεται να αναγνωριστούν όλα. Ενδεικτικά, στο Γρεβενίτι, έγιναν στάχτη και τα 295 σπίτια του χωριού, ενώ εκτελέστηκαν 23 πολίτες.

Στο Ελατοχώρι, στο Μακρίνο και στη Λεπτοκαρυά κάηκαν ολοσχερώς όλα τα σπίτια, στη Βοβούσα καταστράφηκαν τα 83 από τα 84, στη Δόλιανη τα 132 από τα 135, στην Ελάτη τα 56 από τα 70, στο Τρίστενο τα 138 από τα 154 και στο Φλαμπουράρι τα 85 από τα 92 σπίτια.

Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει λοιπόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ