Γιάννινα- Τουρκία: Ένα βήμα πιο κοντά

DHMARXEIO TPROKSENOS

DHMARXEIO TPROKSENOS«Επειδή πιστεύουμε στη διπλωματία των πόλεων και θεωρούμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ξεκινάμε μια συστηματική προσπάθεια για να έρθουμε πιο κοντά». Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Tuğrul Biltekin (Τουγκρούλ Μπιλτεκίν).

Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν πολύωρες συζητήσεις τόσο χθες το βράδυ όσο και σήμερα το πρωί στην επίσημη συνάντηση, ενώ ο Τούρκος Πρόξενος που επισκέπτεται για πρώτη φορά τα Γιάννενα ξεναγήθηκε στο Κάστρο και το Νησί. Στην Τουρκική αντιπροσωπεία , μετείχαν ο Εμπορικός Ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη, Kemal Sinan Tüzün και ο Γραμματέας του Γενικού Προξενείου, Levent Imam. Από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών στις συναντήσεις μετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας και ο σύμβουλος τουρισμού, Στέφανος Ζέρβας.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, σε δηλώσεις του, η επιδίωξη είναι «να ανοίξουμε δρόμους και στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό» και σημείωσε ότι Γιάννενα και Θεσσαλονίκη είναι δύο σημαντικές πόλεις για τους Τούρκους, λόγω της ιστορίας τους και των μουσουλμανικών μνημείων που υπάρχουν σε αυτές.

Υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη δημοτική περίοδο έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προσέλκυσης Τούρκων τουριστών στα Γιάννενα και τόνισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προξένου γίνεται σε συνέχεια της πρώτη συνάντηση που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη και όπως είπε ο κ. Μπέγκας «έχουμε ήδη ανταλλάξει τις πρώτες ιδέες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία που επιθυμούμε και οι δύο πλευρές».

Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Tuğrul Biltekin (Τουγκρούλ Μπιλτεκίν), αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για στενή συνεργασία σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.

«Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν φθάσει στο 4 δις δολάρια, από αυτό το ποσό τα 3 δις δολάρια προέρχονται από προϊόντα που πουλάει η Ελλάδα στην Τουρκία και προέρχονται κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα. Γι’ αυτούς τους εμπορικούς αριθμούς είναι σημαντική η συμβολή του εμπορικού ακολούθου του Προξενείου της Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπιλτεκίν και συνεχάρη το Δήμαρχο Ιωαννιτών για τις πρωτοβουλίες που παίρνει ώστε να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις και από την περιοχή των Ιωαννίνων.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε σήμερα συνάντηση της τούρκικης αντιπροσωπείας με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου, ενώ θα υπάρξει πολύ σύντομα και μια οργανωμένη συνάντηση με επιχειρηματίες των δύο πλευρών στα Γιάννενα.

Σε ότι αφορά τον τουριστικό τομέα, ο κ. Μπιλτεκίν σημείωσε πως «τα Γιάννενα έχουν ένα όνομα στην Τουρκία γιατί η πόλη σας έχει μια ξεχωριστή θέση στην Τουρκική ιστορία» και μνημόνευσε ιστορικά γεγονότα που το πιστοποιούν.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης που «υποδέχθηκε» 100.000 Τούρκους τουρίστες από τις 16 Αυγούστου 2013 που άνοιξε για το κοινό η οικία του Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας πως αναμένεται τα επόμενα χρόνια ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 500 με 600 χιλιάδες.

«Το προφίλ των τούρκων τουριστών είναι πολιτιστικό. Τους ενδιαφέρει ο πολιτισμός και τα μνημεία και στα Γιάννενα υπάρχουν σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να αναδειχθεί χωρίς την βοήθεια των τοπικών αρχών», υπογράμμισε ο κ. Μπιλτεκίν και προσκάλεσε το Δήμαρχο Ιωαννιτών να επισκεφτεί την Τουρκία και να προβάλει την περιοχή.

Μίλησε τέλος για τις επαφές που ξεκίνησαν από την προηγούμενη περίοδο και κατέληξε λέγοντας πως: «νομίζω ότι ήρθε ο χρόνος να αρχίσουμε να μαζεύουμε καρπούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ