Γιάννινα: Αν βρεθεί κοίτασμα θα είναι πολύ μεγάλο

KALPAKI NEGADESΣοβαρές είναι οι πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή των Ιωαννίνων με το κοίτασμα να είναι πολύ μεγάλο, εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, με αφορμή νέο γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας που ξεκινά σήμερα στο κοίτασμα του «Πρίνου».

Ειδικότερα, ο κ. Ρήγας αναφερόμενος στις προσδοκίες της κοινοπραξίας Energean Oil & Gas και Petra Petroleum η οποία αναλαμβάνει, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ, την έρευνα και εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες στην περιοχή των Ιωαννίνων με επίκεντρο τους Νεγράδες, έκανε λόγο για μια περιοχή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, με δύσβατες εκτάσεις, αλλά με σοβαρές πιθανότητες να βρεθεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

«Υπήρχε η γεώτρηση της Enterprise το 2.000», επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, «που δεν έφτασε ποτέ στο γεωλογικό της στόχο, έφτασε όμως σ’ ένα βάθος 4.000 μέτρων. Είναι μια δύσκολη γεώτρηση, όπου θα πρέπει ή να συνεχίσουμε στην παλιά ή να κάνουμε μια νέα αρχή σε μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή συν το δύσκολο κομμάτι της περιβαλλοντικής προστασίας.

Τα Ιωάννινα είναι μια πολύ ελπιδοφόρα περιοχή, με υψηλό ρίσκο και επιπλέον χρειάζεται να έχουμε την τύχη με το μέρος μας. Αν βρεθεί κάτι στα Ιωάννινα, θα μιλάμε για κάτι πολύ μεγάλο, μεγαλύτερο από τη λεκάνη του «Πρίνου». Δε θέλω να βάλω νούμερα. Μιλάμε όμως για μια έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν στον «Πρίνο» έχουμε να αξιοποιήσουμε μια έκταση 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Να σημειωθεί πως η πρώτη φάση των επενδύσεων στα Γιάννινα θα φτάσει στα 10 εκατ. δολάρια και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες το κόστος της συνολικής επένδυσης σε πλήρη ανάπτυξη θα φθάσει τα 50 εκατ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ