«Γιάννενα Τώρα»: Προβληματισμοί για την ατυχή υποψηφιότητα

gianena aerof

gianena aerof

Ερωτήματα και προβληματισμούς για την ατυχή υποψηφιότητα των Ιωαννίνων για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, θέτει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».

Ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κυριαζής, είχαν αναπτύξει ανάλογους προβληματισμούς και σε παλιότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαν υποβάλλει σχετικά ερωτήματα, χωρίς όμως να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά τον αποκλεισμό των Ιωαννίνων αναφέρουν:

Την Παρασκευή το απόγευμα έληξε η σύντομη πορεία της πόλης μας προς τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Αποκλειστήκαμε άδοξα από τον πρώτο κιόλας γύρο ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά το ξεκίνημά μας. Γιατί άραγε; Μα ήταν πολλές και αξιόλογες όλες οι υποψηφιότητες, θα πουν πολλοί. Και όμως, δεν είναι έτσι.

Όσο δυνατοί κι αν ήταν οι «αντίπαλοί» μας, ο πραγματικός λόγος της αποτυχίας μας ήταν ο ελλιπής φάκελος της υποψηφιότητάς μας, αφού αυτό ήταν το βασικό κριτήριο για την πρόκριση στη δεύτερη φάση. Τι περιείχε τελικά και ποιος τον συνέταξε στην τελική του μορφή ουδείς γνωρίζει! Ούτε οι πολίτες, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε καν οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. Ίσως ούτε ο Δήμαρχος… Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γκόγκος ζήλεψε την «πρώτου ανδρός αρχή» του Περικλέους αλλά όπως λέει κι ο λαός «καλά τα φαρδομάνικα μα τα φορούν παπάδες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία ξεκίνησε περί το τέλος του 2014 και από τότε ο χρόνος ήταν υπέρ-αρκετός για να είμαστε πανέτοιμοι κατά την κρίση. Δυστυχώς, ο Δήμος μας πήρε ’μπρός με μεγάλη καθυστέρηση το καλοκαίρι του 2015. Έστω και αργά όμως, αν υπήρχε οργάνωση και συστηματική εργασία, όλα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα. Ο Σύμβουλος του Γραφείου Υποστήριξης του εγχειρήματός μας είχε εμφατικά συστήσει τη δημιουργία 10-μελούς περίπου ομάδας εργασίας, εν είδει οργανισμού, η οποία θα ανελάμβανε από την αρχή ως το τέλος τη σύνταξη αλλά και την παρουσίαση του φακέλου μας. Έγινε; Όχι φυσικά! Απόδειξη ότι ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των μελών της. Αντ’ αυτού κάθε τόσο βλέπαμε στη «Διαύγεια» προσλήψεις ατόμων με μικρή διάρκεια σύμβασης.

Πέραν τούτου όμως, στα κριτήρια επιλογής ήταν σαφές ότι μεγάλο ρόλο θα έπαιζε η συμμετοχή των δημοτών. Απευθυνθήκαμε με δημόσιο λόγο (ΜΜΕ, τύπος, διαδίκτυο κλπ) σε όλους τους φορείς, τις οργανώσεις ή και τα μεμονωμένα άτομα που ήθελαν και μπορούσαν να καταθέσουν προτάσεις; Όχι! Αυτό έγινε αποσπασματικά και επιλεκτικά.

Ήταν επίσης σαφές ότι στην κρίση θα έπαιζε σπουδαίο ρόλο η αλληλεπίδραση με τους δημότες. Δηλαδή, η διοργάνωση συναντήσεων διαβούλευσης και ενημέρωσης για τα οφέλη του εγχειρήματος. Έγινε; Όχι φυσικά! Ούτε καν ενημερωτικά περίπτερα δεν στήθηκαν στις πλατείες και τους πεζοδρόμους της πόλης.

Ακούσαμε ότι πολλοί επώνυμοι Έλληνες (Δήμαρχοι, άνθρωποι του πνεύματος, καλλιτέχνες κ.ά.) στήριξαν την υποψηφιότητά μας. Μερικούς τους είδαμε στο διαδίκτυο. Γιατί δεν προβλήθηκαν αυτά από τους τηλεοπτικούς σταθμούς; Έστω τους τοπικούς.

Οι επισκέψεις σε άλλες πόλεις που είχαν διατελέσει πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης ήταν λίγες και έγιναν πολύ καθυστερημένα. Αλλά κι έτσι, αξιοποιήσαμε αυτά που είδαμε και μάθαμε απ’ αυτές; Όχι!

Φυσικά δεν ενημερωθήκαμε για τα οικονομικά στοιχεία, παρά μόνο επιφανειακά. Εκτός από τις 150 χιλιάδες ευρώ που έβαλε ο Δήμος, οι 100 χιλιάδες ευρώ, που θα διεκδικούσαμε από χορηγούς, συγκεντρώθηκαν; Δεν είδαμε να εκδίδεται ούτε ένα ευχαριστήριο προς αυτούς.

Το πιο σοβαρό ερώτημα όμως είναι: Ποιο ήταν το όραμα του Δήμου που θα οδηγούσε σε μια νέα πολιτιστική στρατηγική για την οποία η πολιτιστική πρωτεύουσα θα έπρεπε να είναι το εργαλείο; Αυτό ήταν από τα πιο ουσιαστικά κριτήρια. Η απάντηση είναι θλιβερή: Κανένα!

Ακόμη κι έτσι όμως, φθάσαμε στην ημέρα της παρουσίασης. Πως έγινε αυτή και από ποιους; Κατ’ αρχήν ο κ. Γκόγκος επέλεξε η παρουσίαση να γίνει μαγνητοσκοπημένη. Παρότι δεν απαγορεύεται, σίγουρα δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος. Τι δείξαμε στην επιτροπή; Ότι οι κάτοικοι της πόλης των γραμμάτων δεν μιλάνε αγγλικά; Εκτός αυτού, παρότι ήταν ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή πολιτικών προσώπων δεν θεωρείται πλεονέκτημα, ο Δήμαρχος δεν πλαισιώθηκε από τα μέλη της Γιαννιώτικης ομάδας εργασίας – πώς να γίνει άλλωστε αφού δεν υπήρχε – αλλά από Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη μιας διαφημιστικής εταιρείας από την Αθήνα. Κρίμα!

Σε 2-3 βδομάδες θα ανακοινωθεί η επίσημη αξιολόγηση. Θα δούμε λοιπόν τότε και επισήμως πόσο «πλήρης» ήταν ο φάκελος του κ. Γκόγκου και θα επανέλθουμε. Πόσο πλήρης ήταν στα θέματα του οράματος, της δυνατότητας υλοποίησης, του αντίκτυπου, της Ευρωπαϊκής διάστασης κλπ. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Η Παράταξη «Γιάννενα Τώρα» εκδήλωσε από την αρχή την πρόθεσή της να βοηθήσει το εγχείρημα της πόλης και ήταν η μόνη που ζήτησε κατ’ επανάληψη ενημέρωση με στόχο να συμβάλει κι αυτή στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. Ως γνωστόν, ο κ. Γκόγκος παρότι κλήθηκε τρεις φορές δημοσίως από τον κ. Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερώσει τουλάχιστον τους επικεφαλής των Παρατάξεων, αδιαφόρησε προκλητικά. Αλήθεια, ο κ. Γκόγκος είναι πάνω από τον κ. Δήμαρχο; Τώρα πλέον καταλαβαίνουμε το λόγο της μη ενημέρωσης. Τι να μας παρουσίαζε ο κ. Γκόγκος όταν όλα κινούντο με ανοργανωσιά και βραδύτητα; Ήθελε να κρύψει τα χάλια του. Δυστυχώς γι αυτόν αλλά και για την πόλη ήρθε η ώρα της πικρής αποκάλυψης.

Ο κ. Γκόγκος, ο μόνος Πρόεδρος που από ιδρύσεως του Πνευματικού Κέντρου που λαμβάνει μισθό, οφείλει να παραδεχθεί την ανεπάρκειά του, να σκύψει το κεφάλι, να ζητήσει συγγνώμη από το Γιαννιώτικο λαό και να παραιτηθεί! Αν δεν το πράξει, ο κ. Δήμαρχος έχει υποχρέωση να τον παύσει άμεσα. Είναι πασιφανές κ. Δήμαρχε ότι ο κ. Γκόγκος δεν είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» τον οποίο είχατε υποχρέωση να επιλέξετε για μια θέση «κλειδί» στη διοίκηση της πόλης. Έστω και αργά διορθώστε το λάθος σας.

Όσο για την πόλη μας, αφού δημοσιοποιηθεί η αξιολόγηση του φακέλου μας, ας χρησιμοποιήσει τις επισημάνσεις των ειδικών για μια νέα πολιτιστική στρατηγική. Το έχει ανάγκη και το δικαιούται!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ