Γαλάζια μπερδέματα και μεγάλοι πονοκέφαλοι στους Δήμους της Ηπείρου

DHM EKLOGES14– Τι συμβαίνει σε Γιάννινα, Άρτα, Πρέβεζα κι Ηγουμενίτσα

Σε σοβαρό πρόβλημα και τεράστιο πονοκέφαλο εξελίσσεται η επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στους Δήμους της Ηπείρου. Ειδικά στις τέσσερις πρωτεύουσες, καθώς από κει και πέρα η κατάσταση είναι κυριολεκτικά χαοτική….

Η τελευταία εγκύκλιος που έφτασε από τη Συγγρού στις τοπικές ΝΟΔΕ, ουσιαστικά τους απαγορεύει οποιαδήποτε ανάμειξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η κίνηση αυτή ήδη έχει εξοργίσει πολλά στελέχη του κόμματος, τα οποία με νόημα σημειώνουν ότι οι τοπικές οργανώσεις μετατρέπονται σε…γλάστρες…

 

Γίνεται ολοφάνερο ότι το παιχνίδι των δημοτικών εκλογών στην Ήπειρο, παίρνει πάνω του ο Λευτέρης Ζαγορίτης , ο οποίος θα έχει το γενικό πρόσταγμα. Ήδη ο κ. Ζαγορίτης χρεώνεται από τοπικά στελέχη το χάος που επικρατεί στην Πρέβεζα, αλλά και την δύσκολη περίπτωση της Άρτας.

Οι γαλάζιοι πονοκέφαλοι λοιπόν, τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές αυξάνονται και εντείνονται.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Μπορεί στη Νέα Δημοκρατία να πίστευαν ότι για το Δήμο Ιωαννιτών είναι όλα λυμένα και τακτοποιημένα. Η υποψηφιότητα του Νίκου Γκόντα όμως, είναι πρώτη φορά που αμφισβητείται και μάλιστα έντονα.

Ακόμη και άνθρωποι που υπήρξαν στενοί του συνεργάτες σήμερα βρίσκονται απέναντι και πρωταγωνιστούν σε ζυμώσεις για τη δημιουργία άλλου σχήματος.

Ο Παντελής Κολόκας, με την τελευταία δήλωση, ουσιαστικά έδειξε ότι θα είναι παρών στις δημοτικές εκλογές. Αναμένεται εντός των επομένων ημερών να δημοσιοποιήσει επίσημα τις θέσεις του, πιθανόν και κάποιους από τους συνεργάτες του.

Στο χώρο της κεντροδεξιάς πάντως οι ζυμώσεις είναι έντονες και ήδη αρκετοί μιλούν για τη δημιουργία τρίτου πόλου, με άτομα που μέχρι σήμερα δεν είχαν ανάμειξη με τα κοινά. Εκτιμούν ότι το έδαφος είναι πρόσφορο για ένα τέτοιο σχήμα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΣ

Στο Δήμο Άρτας, ο πρώην βουλευτής Κώστας Παπασιώζος, απειλώντας ότι θα κατέβει υποψήφιος κατάφερε αυτό που ήθελε. Βρέθηκε στο προσκήνιο, εμφανίστηκε ως ρυθμιστής των εξελίξεων και έσυρε στην Αθήνα και στο γραφείο του Λευτέρη Ζαγορίτη τους περισσότερους πιθανούς υποψηφίους.

Ανάμεσα σ’ αυτούς και τον Χρίστο Τσιρογιάννη, ο οποίος διαμηνούσε ότι δεν πρόκειται να πάει γιατί δεν τον ενδιαφέρουν οι αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας και υπερασπίζονταν το ανεξάρτητο της δικής του υποψηφιότητας.

Φυσικά στην Αθήνα πήγε και προς το παρόν η ζυγαριά έχει γυρίσει υπέρ του… Είναι άγνωστο όμως τι θ’ αποφασίσουν και τι θα πράξουν τελικά τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθώς κάποιοι δεν έχουν εγκαταλείψει την ιδέα για δεύτερο συνδυασμό.. Επίσης είναι άγνωστο ποιοι και πόσοι θα συστρατευθούν….

Πάντως η δουλειά του κ. Τσιρογιάννη δεν θα είναι εύκολη καθώς απέναντί του θα έχει σίγουρα τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Παπαλέξη, την ανεξάρτητη και ισχυρή υποψηφιότητα του Παύλου Στασινού και βέβαια τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εκεί που πραγματικά η Νέα Δημοκρατία διαρρηγνύει τα ιμάτια της είναι στο Δήμο Πρέβεζας. Η τελευταία, επεισοδιακή συνεδρίαση της τοπικής ΝΟΔΕ, είναι ενδεικτική τόσο της κατάστασης όσο και του παρασκηνίου που έχει αναπτυχθεί.

Παλιοί και όψιμοι κομματάρχες, προτάσσουν το προσωπικό τους συμφέρον και την πολιτική τους επιβίωση, ζυγίζουν ονόματα και πρόσωπα και κάνουν τις δικές τους συμφωνίες με μοναδικό στόχο να παραμείνουν οι ίδιοι πολιτικά ζωντανοί.

Έτσι «έκαψαν» αρχικά κάθε αξιόλογη περίπτωση στελέχους που θα μπορούσε να ηγηθεί με αξιώσεις του ψηφοδελτίου. Και είναι έτοιμοι να ρίξουν στη μάχη «αουτσάιντερ» μόνο και μόνο για την χάσει.

Όσοι κατά καιρούς υποστήριζαν ότι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας έχουν συμφωνήσει παρασκηνιακά να στηρίξουν τον σημερινό δήμαρχο Χρήστο Μπαίλη φαίνεται ότι είχαν απόλυτο δίκιο.

Και οι γνωρίζοντες καλά τα πράγματα σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταλήξει στην υποψηφιότητα του κ. Τσαγκάρη, ως λύση ανάγκης, μόνο και μόνο για να χαρίσει τις εκλογές….

Φυσικά η τακτική αυτή μπορεί να φέρει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουν οι εμπνευστές της και να στείλει συμπαγή κομμάτια της Νέας Δημοκρατίας σε άλλους υποψηφίους.

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Στο Δήμο Ηγουμενίτσας, μετά την αποχώρηση του Θωμά Πιτούλη, το 2010, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε το ακατόρθωτο. Έχασε αφενός τις εκλογές κι αφετέρου δεν κατάφερε να έχει έτοιμη λύση για τις εκλογές του Μαΐου.

Σήμερα φαίνεται πως προθυμία δεν υπάρχει. Τα ονόματα που συζητιούνται είναι του πρώην δημάρχου Μαργαριτίου Γιάννη Λώλιου και δύο περιφερειακών συμβούλων, του Δημάτρη Δημάκου και του Νίκου Κώτσιου.

Είναι άγνωστο αν κάποια από τις λύσεις αυτές ευοδώσει ή αν θα υπάρξει άλλη επιλογή, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής.

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία έχει ανοιχτά μέτωπα και στους τέσσερις μεγάλους Δήμους της Ηπείρου ενώ στους υπόλοιπους Καλλικρατικούς, πέρα από λίγες μεμονωμένες περιπτώσεις επικρατεί κυριολεκτικά το απόλυτο χάος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ