Βωβούσα, μοναδική και όχι μόνη

BOBOYSA EKT1H ομάδα phasma2 (www.phasma2.com) διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών από τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου έως και τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00.

Σχετικά με την έκθεση αναφέρει η ομάδα phasma2:

«Χτισμένη στην κοιλάδα του Αώου, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, η Βωβούσα αποτελεί ένα μικρό αλλά ιστορικό χωριό του Ανατολικού Ζαγορίου στον Νομό Ιωαννίνων.

Σήμερα αριθμεί περί τους 70 κατοίκους, κατά κύριο λόγο βλάχικης καταγωγής. Η Βωβούσα ή Μπαϊάσσα -στα βλάχικα- βρίσκεται στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού της Βόρειας Πίνδου και στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα, σε μια προστατευόμενη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, όπου κυριαρχεί το ορεινό τοπίο και το υδάτινο στοιχείο με τη μορφή του ποταμού Αώου.

BOBOYSA EKTΟ Αώος, με συνολικό μήκος 260 χλμ (70 εκ των οποίων σε ελληνικό έδαφος), ξεκινά το ταξίδι του από τη βόρεια Πίνδο, όπου σχηματίζεται από τα ρέματα της περιοχής. Ήδη από τη δεκαετία του ’80 το ποτάμι έχει εν μέρει τιθασευτεί με τη δημιουργία φράγματος στις πηγές του που εξυπηρετεί τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της περιοχής. Λίγο πιο κάτω, ο Αώος φτάνει στη Βωβούσα, η ύπαρξη της οποίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ποταμό – είναι πολύ πιθανό να χρωστά ακόμα και το ίδιο της το όνομα σε αυτόν, από τη βοή των νερών που την χωρίζουν στα δύο. Λίγο πριν κυλίσει στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αλβανία, ο Αώος περνά και από την Κόνιτσα.

Σήμερα, υπάρχει η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα νέο φράγμα, που θα εκτρέψει τα νερά του Αώου προς τη λίμνη των Ιωαννίνων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο κινδυνεύει να σημάνει το απότομο τέλος του ταξιδιού του ποταμού προς την Αδριατική, όπου και εκβάλλει, στερώντας τη Βοβούσα, την Κόνιτσα αλλά και την Αλβανία από τα νερά του, που θα εγκλωβιστούν στο νέο φράγμα της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Ε. – ΔΕΗ Α.Ε.

Πρόκειται όμως για ένα βιολογικό θησαυροφυλάκιο. Περιοχή εθνικών δρυμών, προστατευόμενη από τη νομοθεσία της ΕΕ ως περιοχή NATURA 2000 μεταξύ άλλων, που φιλοξενεί αναρίθμητα απειλούμενα και ενδημικά είδη, σπάνιους οικότοπους και συγκλονιστικά τοπία, χαρακτηρίζεται, επίσης, από εμβληματικούς αλλά απειλούμενους …κατοίκους, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το αγριόγιδο, αλλά και σπάνια είδη ψαριών, όπως ο πινδοβίνος που υπάρχει μόνο στον Αώο.

Μια αλλαγή τέτοιων διαστάσεων όπως η κατασκευή των έργων εκτροπής, θα διαταράξει ανεπανόρθωτα την οικολογική ισορροπία της περιοχής, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τη χλωρίδα και την πανίδα της Ηπείρου.

Την περίοδο Μάιος-Ιούνιος 2013, έξι μέλη της ομάδας, απαθανάτισαν το καθημερινό βίο, τα ήθη και τα έθιμα του απομακρυσμένου μέρους με μία μοναδική σκέψη: πως δε τίθεται θέμα αποτελεσματικότητας ή συναισθήματος για το αν θα πρέπει να προστατέψουμε τη φύση που μας περιβάλλει. Απλά δε μας ανήκει. Ανήκει στις γενιές που πέρασαν και στις γενιές που θα μας ακολουθήσουν. Kαι αυτό δεν είναι οικολογικό μελό!»

Συμμετέχουν:
Γιώργος Βιτσαρόπουλος, Γιώργος Δέτσης, Καμίλο Νόλλας, Νίκος Παλαιολόγος, Αλέξανδρος Σταματίου, Ανδρονίκη Χριστοδούλου, Γιώργος Αλεξιάδης (βίντεο)

Την ημέρα των εγκαινίων σε παράλληλη εκδήλωση θα βραβευτεί ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ελλάδος και παγκόσμιος πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων ποδηλασίας βουνού (Mountain Bike), Περικλής Ηλίας και θα προσφερθεί μπουφές με παραδοσιακά εδέσματα και τσίπουρο Βωβούσας.

Η έκθεση παρουσιάζεται με την υποστήριξη του φεστιβάλ Photometria.

Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Συνδιοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας, Κίνηση πολιτών για την προστασία του Αώου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ