Βραβεύτηκε ο λογοτέχνης και λαογράφος Γεώργιος Σιμιτζής

pliakos poiitis

pliakos poiitis

Μια βραδιά με ποίηση και στοχασμούς που στους μεγαλύτερους ξύπνησαν μνήμες παιδικών χρόνων χάρισε ο λογοτέχνης, ποιητής και λαογράφος Γεώργιος Σιμιτζής σε όσους παρευρέθηκαν στην τελετή βράβευσής του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων «Χρηστοβασίλεια 2016» .

Τα «Χρηστοβασίλεια» οργανώνονται κάθε χρόνο στην γενέτειρα του Χρηστοβασίλη, το Σουλόπουλο (Σούλι Χρηστοβασίλη), από το Δήμο Ζίτσας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά Ιωαννίνων, την Τοπική Κοινότητα Σουλόπουλου και την Αδελφότητα Αποδήμων Σουλόπουλου, στη μνήμη του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Χρήστου Χρηστοβασίλη και περιλαμβάνουν τη βράβευση ενός δημότη που έχει διακριθεί στον τομέα των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Χρήστου Χρηστοβασίλη και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταύρο Παργανά, το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, τον επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Ενότητας Βασίλη Γαρδίκο, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σουλόπουλου, Ιωάννη Αυγέρη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά, Κων/νο Στεργίου και εκ μέρους της Αδελφότητας Αποδήμων Σουλόπουλου, ο Κων/νος Σπανός.

Στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, τον λογοτέχνη, ποιητή και λαογράφο Γεώργιο Σιμιτζή αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και εξήγησε τους λόγους που ο Δήμος Ζίτσας στο πρόσωπό του βραβεύει τον πνευματικό κόσμο της περιοχής λέγοντας: «Ο Γιώργος Σιμιτζής γεννήθηκε στη Γρανίτσα και ως ανήσυχο πνεύμα η δραστηριότητα που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια είναι πολυσχιδής. Διακρίθηκε ως εκπαιδευτικός, ως λογοτέχνης ακόμη και ως αθλητής, μαραθωνοδρόμος. Μα πάνω από όλα διακρίθηκε και διακρίνεται για το ήθος και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι από τους ανθρώπους που έδωσαν και έχουν να δώσουν πολλά σε όλους μας τόσο με το συγγραφικό και λογοτεχνικό του έργο αλλά πολύ δε περισσότερο με τη στάση ζωής του όλα αυτά τα χρόνια. Στη σημερινή κοινωνία του οικονομικού αδυσώπητου ανταγωνισμού και της καταναλωτικής απληστίας δεν ευνοείται η εμφάνιση τέτοιων ανθρώπων σαν το Γιώργο Σιμιτζή. Γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη, ως Δήμος, στο πρόσωπό του να τιμήσουμε εκείνους που με σεμνότητα και επιμονή υπηρετούν το γνήσιο σκοπό της παιδείας και του πολιτισμού: να δημιουργήσει καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους πολίτες.

Το αισθανόμαστε ως χρέος προς τους ίδιους αλλά πολύ δε περισσότερο προς τα παιδιά μας, τη νέα γενιά που αναζητά πρότυπα και σημεία αναφοράς για να στηρίξει τα όνειρα και τις ελπίδες της».

«Ένα αλάθητο χρονογύρισμα στις αληθινότροπες συγκινήσεις», χαρακτήρισε την εκδήλωση ο κ. Γεώργιος Σιμιτζής και συγκινησιακά φορτισμένος, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους, απήγγειλε στίχους και παρουσίασε αποσπάσματα έργων του .

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σουλόπουλου, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Καλαμά. Στη ζωή και το έργο του λογοτέχνη, δημοσιογράφου και πολιτικού Χρήστου Χρηστοβασίλη αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού & Παιδείας, Στέφανος Μιχάλης, ενώ παρουσίασε και το βιογραφικό του Γεώργιου Σιμιτζή.

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, κάτοικοι και δημότες.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τον γιατρό-Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά Δημήτριο Δράκο για τη μακρόχρονη προσφορά του στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, τιμούν σε ειδική εκδήλωση, ο Δήμος Ζίτσας και η Αδελφότητα Βουτσαρά «Η Αναγέννηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Βουτσαρά την Παρασκευή (12/08/2016) στις 7.00 το απόγευμα.

Η συνέχεια δίνεται στην Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου την Κυριακή (14/08/2016)στις 6.30 το απόγευμα με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της «Αγρότισσας» στο 29ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ