Βούλιαξε ο κάμπος, σε απόγνωση οι παραγωγοί

AKRAIA PREBEZA2

AKRAIA PREBEZA2Τεράστιες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί και οι αγρότες της περιοχής καθώς ο κάμπος του Φαναρίου μετατράπηκε σε πεδιάδα από την τελευταία θεομηνία.

Σε απόγνωση και χωρίς ακόμη να μπορούν να εκτιμήσουν το ακριβές μέγεθος των ζημιών αφού τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα, βρίσκονται οι παραγωγοί της πεδιάδας του Φαναρίου.

Μια καθαρά αγροτική περιοχή με περίπου 40 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βρέθηκε «θαμμένη» κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο κατέστρεψε τα φυτά που είχαν σπείρει οι αγρότες (κυρίως βρώμη, τριφύλλι , καλαμπόκι αλλά και φασόλια).

Όπως υπολογίζουν οι παραγωγοί η καταστροφή εκτείνεται σε περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία ήταν σπαρμένα με φυτά που προορίζονταν για ζωοτροφές, ενώ οι πλημμύρες επηρέασαν και όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες.

Η αποτίμηση των ζημιών αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολη, αφού όπως τονίζουν οι παραγωγοί αρκετά από τα είδη που καλλιεργούν δεν είναι μονοετή, επηρεάζοντας έτσι το εισόδημά τους σε ορίζοντα τριών ή ακόμη και τεσσάρων ετών.

Σοβαρές ζημιές όμως υπάρχουν και στον ΤΟΕΒ Αχέροντα και απαιτείται πραγματικά αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση τους έτσι ώστε τον Μάιο να είναι δυνατή η άρδευση των κτημάτων , στόχος που αυτή την στιγμή δεν φαντάζει εφικτός.

Η καταγραφή και πόσο μάλλον η διευθέτηση της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη και την διαπίστωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Αποστόλου ο οποίος επισκέφθηκε την Ήπειρο και είχε σειρά επαφών με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Η επίσκεψη του κ. Αποστόλου ξεκίνησε από την Άρτα όπου και εκτός από την αυτοψία που πραγματοποίησες στις πληγείσες περιοχές συμμετείχε και σε ευρεία σύσκεψη φορέων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός θα επισκεφθεί τόσο την Θεσπρωτία όσο και την Πρέβεζα προκειμένου να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί, δίνοντας καταρχήν έμφαση στην καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έτσι ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ