«Βούλιαξαν» στα ληξιπρόθεσμα επαγγελματίες και επιχειρήσεις

AGORA LOYKETA

AGORA LOYKETA«Γονάτισαν» πλήρως από την κρίση και τους φόρους οι επιχειρήσεις και αυταποσχολούμενοι καθώς, μόνο μέσα στο 2014, άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 9 δισ. ευρώ. Άλλα 2 δισ. νέα χρέη «φορτώθηκαν» και τα νοικοκυριά, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που εισπράττονται μέσα στο 2015.

Στο υπουργείο Οικονομικών λένε πως για όλους αυτούς «θα έρθει πολύ σύντομα νέα ρύθμιση» με 100 δόσεις για όλους όσους έχουν οφειλές στην εφορία, αλλά καλούν όσους μπορούν να υπαχθούν άμεσα στη υφιστάμενη ρύθμιση, πριν «ανοίξει» η νέα για να μεταφερθούν σε αυτήν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών αυξήθηκε κατά 15 δισ. μέσα στη χρονιά που πέρασε, φτάνοντας στα 75 δισ. συνολικά, περίπου 4 δισ. ήταν οι τόκοι και προσαυξήσεις από παλαιά χρέη («σκελετούς στα συρτάρια») που είχαν δημιουργηθεί μέχρι και το 2013.

Τα περίπου 2 δισ. νέα χρέη που άφησαν τα νοικοκυριά αφορούν κυρίως σε απλήρωτους φόρους εισοδήματος και ακινήτων, καταγράφοντας μία μάλλον μικρή αύξηση 15%-20% σε σχέση με το 2013.

Ωστόσο τα υπόλοιπα 9 δισ. ήταν νέα χρέη, που έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2014 από επιτηδευματίες. Ειδικά στους αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 άφησαν 90% περισσότερα νέα χρέη έναντι του 2013, καθώς αυξήθηκαν από περίπου 1,3 δισ. στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα νέα χρέη των επιχειρήσεων (όχι τόκοι) αυξήθηκαν κατά 80%, φτάνοντας σχεδόν στα 6,5 δισ. ευρώ ως το τέλος της χρονιάς, έναντι περίπου 3,5 δισ. που είχαν δημιουργηθεί μέσα στο 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ