Βουργαρέλι: Γιόρτασαν στην Αγία Λαύρα της Ηπείρου

ag georgios v1Εκεί που οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και του Ραδοβυζίου, σήκωσαν το 1821, την σημαία της επανάστασης, γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα ο Άγιος Γεώργιος.

Στο ομώνυμο μοναστήρι. Σε μια κορφή του Βουργαρελίου.

Ο Άγιος Γεώργιος Βουργαρελίου είναι σημείο αναφοράς για την Άρτα. Και κάθε χρόνο πλήθος πιστών φτάνει εδώ τη δοξολογία και την αρτοκλασία.

Σήμερα χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος. Παρών ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κατέρης, ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης και πολλοί άλλοι.

Ένας εορτασμός διαφορετικός. Πιο κατανυκτικός, σε ένα επιβλητικό τοπίο.

ag georgios v3Το μοναστήρι πιθανότατα ιδρύθηκε το 1690 ή λίγο αργότερα, δηλαδή στις αρχές του 18ου αιώνα. Τα σημερινά κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Στα μέσα του 19ου αιώνα το μοναστήρι βρισκόταν σε μεγάλη ακμή.

ag georgios v2Κι αυτό το μοναστήρι έχει τη δική του συμβολή στην εθνική μας ιστορία: Σ’ αυτό – κατά την παράδοση – συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί των Τζουμέρκων και Ραδοβυζίων Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γώγος Μπακόλας, Κουτελίδας, Ίσκος, Ράγγος, Κουτσονίκας και άλλοι με τα παλικάρια τους, και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης του 1821 κάτω απ’ τις ευλογίες του ηγούμενου της μονής, Χριστοφόρου.

Έτσι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι έγινε η Αγία Λαύρα της Ηπείρου.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ