Βομβαρδισμένο τοπίο η αγορά… Πάγωσε κάθε δραστηριότητα

AGORA LOYKETA

AGORA LOYKETAΑγορά, τουρισμός, έργα μικρά και μεγάλα… Η εικόνα είναι απελπιστική… Μετά από πέντε χρόνια σκληρών οικονομικών μέτρων, το τελευταίο δεκαπενθήμερο ήταν σαν να έδωσε τη χαριστική βολή.

Η κατανάλωση στους περισσότερους κλάδους έχει πιάσει πάτο, η βιομηχανική παραγωγή επιβραδύνεται δραματικά, η εμπορική πίστη έχει καταρρεύσει, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές γίνονται με τεράστιες δυσκολίες ενώ οι πρώτες ελλείψεις έκαναν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Η οικονομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» και όπως φαίνεται θα παραμείνει για πολύ η ίδια εικόνα, καθώς η ελληνική οικονομία, η Ελλάδα και οι Έλληνες βρίσκονται σε συμπληγάδες.

Ο τουρισμός δέχεται ένα βαρύ πλήγμα με ακυρώσεις που αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν μηδενιστεί. Οι Έλληνες έχουν βγάλει εκτός προγραμματισμού ακόμη και τις λίγες ημέρες ξεκούρασης των τελευταίων ετών ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου είχαν γίνει κρατήσεις, ακυρώνονται και ζητείται επιστροφή των προκαταβολών.

Τα έργα, σταματούν το ένα μετά το άλλο. Η έλλειψη ρευστότητας από τη μία και οι δυσκολίες στην προμήθεια υλικών, ειδικά πετρελαίου, έχουν ως αποτέλεσμα τα εργοτάξια να κλείνουν και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε υποχρεωτική άδεια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλήματα σημειώνονται και στα μικρά έργα που εκτελούν οι δήμοι, με πολλά απ’ αυτά να σταματούν με άγνωστη ημερομηνίας επανέναρξης.

Τραγική η εικόνα στην αγορά, με εξαίρεση αυτή των τροφίμων, όπου σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης υπό τον φόβο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

Τα εμπορικά στην κυριολεξία βιώνουν τις χειρότερες μέρες της πενταετίας και κανένας δεν ελπίζει σε άμεση ανάκαμψη.

Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κηρύξει καθολική στάση πληρωμών, μεταθέτοντας για αργότερα την πληρωμή λογαριασμών των ΔEKO (ΔEH, EYΔAΠ, OTE) και παράλληλα να καθυστερήσουν την εξόφληση των πιστωτικών καρτών, τις οποίες χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτές τις ημέρες σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και σε όσα σημεία λιανικής εξακολουθούν να τις δέχονται.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ