Βιώσιμες μετακινήσεις σχεδιάζει ο Δήμος Ιωαννιτών

dim antidimarxoi

dim antidimarxoi

Τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, παρουσίασε ο δήμος, στην πρώτη διαβούλευση που έγινε με την συμμετοχή φορέων της περιοχής, όπως Τεχνικό Επιμελητήριο, ΚΤΕΛ, Ταξί, Τροχαία, Συλλόγους ΑμΕΑ.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, Υποδομών, Γιάννης Λιόντος, Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, αναφέρθηκαν τόσο στην αξία της διαβούλευσης όσο και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Το πλαίσιο εκπόνησης και υλοποίησης του ΣΒΑΚ, εξήγησαν οι δύο συνεργάτιδες του Δήμου Ιωαννιτών, επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Μαρία Μορφουλάκη και Μαρία Χατζηαθανασίου.

Οι βασικές κατευθύνσεις είναι:

1. ένα ποιοτικό σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών

2. μια πόλη «ελεύθερης ροής» που σημαίνει διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ΑμΕΑ και χρήσης εναλλακτικών μέσων όπως το ποδήλατο

3. μια «πράσινη πόλη» με λιγότερη ρύπανση και «έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας».

Είναι σημαντικό πως στη διαμόρφωση του σχεδιασμού και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα εμπλακούν άμεσα οι πολίτες, είτε μέσω ερωτηματολογίων αλλά και μέσω παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων μετακινήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα αποτελεί ένα κυκλοφοριακό μοντέλο προσομοίωσης.

Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων -και άρα να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικά- τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις έχει η κάθε παρέμβαση π.χ. η κατασκευή ενός πεζοδρόμου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ